Rusia planifikoi të sulmonte Japoninë në vitin 2021

Rusia po përgatitej të sulmonte Japoninë në verën e vitit 2021, muaj përpara se presidenti rus, Vladimir Putin të niste një pushtim të plotë të Ukrainës, zbulon një email që përmban një letër nga një sinjalizues në Shërbimin Federal të Sigurisë të Rusisë (FSB), të ndarë me Newsweek.

Emaili, i datës 17 mars, iu dërgua nga agjenti, i quajtur Era e Ndryshimit, Vladimir Osechkin, një aktivist rus i të drejtave të njeriut që drejton faqen e internetit kundër korrupsionit Gulagu.net, dhe tani është në mërgim në Francë.

Agjenti i FSB-së i shkruan mesazhe të rregullta Osechkin, duke zbuluar zemërimin dhe pakënaqësinë brenda shërbimit për luftën që filloi kur Putini pushtoi Ukrainën fqinje më 24 shkurt.

Igor Sushko, drejtori ekzekutiv i Wind of Change Research Group, një organizatë jofitimprurëse me bazë në Uashington, ka përkthyer korrespondencën nga rusishtja në anglisht që nga fillimi i saj më 4 mars. Ai i ka shpërndarë të gjitha emailet e plota në Newsweek duke përfshirë përmbledhjen e 17 marsit.

Një letër e autorit të sinjalizuesit dhe e publikuar nga Osechkin, është analizuar nga Christo Grozev, një ekspert në FSB. Ai tha se ua kishte treguar letrën “dy kontakteve aktuale (aktuale ose të mëparshme) të FSB-së”, të cilët nuk kishin dyshim se ishte shkruar nga një koleg”.

Në muajin gusht të vitit 2021, Rusia po përgatitej mjaft seriozisht për një konflikt të lokalizuar ushtarak me Japoninë, tha agjenti.

Agjenti i FSB-së sugjeroi që Rusia në vend të kësaj zgjodhi të pushtonte Ukrainën muaj më vonë.

“Besimi se vendet do të hynin në fazën e konfrontimit akut, madje edhe të luftës ishte i lartë. Pse u zgjodh Ukraina për luftë në fund [skenari nuk u ndryshua shumë] është që të tjerët të përgjigjen”, shkruan ata.

Informatori detajoi lëvizjet e helikopterëve të luftës elektronike që synonin Japoninë, ndërkohë që makineria e propagandës ruse ishte iniciuar gjithashtu, me një shtysë të madhe për të etiketuar japonezët si “nazistë” dhe “fashistë”.

Një traktat paqeje që i jep fund zyrtarisht Luftës së Dytë Botërore nuk është nënshkruar kurrë nga Rusia dhe Japonia, kryesisht për shkak të mosmarrëveshjeve mbi një grup ishujsh të pretenduar nga Japonia, por të pushtuara nga Rusia.

Ishujt Kunashiri, Etorofu, Shikotan dhe Habomai të zinxhirit të ishullit Kuril u kapën nga BRSS në fund të Luftës së Dytë Botërore. Tokio pretendon se ishujt janë “Territoret e saj Veriore” dhe çështja ka tensionuar marrëdhëniet midis Rusisë dhe Japonisë për dekada.