“Rruga ballkanike”: Nga vijnë migrantët sirianë dhe ku planifikojnë të shkojnë?

Dhjetëra-mijëra migrantë janë duke shkuar nga Turqia në Bashkimin Evropian, dhe mijëra tani po përpiqen të hyjnë në Greqi.

Ndërsa grekët thonë se do të jenë në gjendje të përballojnë fluksin e ri të migrantëve në Gadishullin Ballkanik në çdo mënyrë të mundshme, ata po rritin mbrojtjen e kufijve dhe thonë se janë gati për një valë të re të migrantëve.

Sipas ministrit të Jashtëm turk Suleiman Sojlo, më shumë se 100,000 migrantë u larguan nga Turqia përmes provincës Edirne në veriperëndim të vendit, në kufi me Greqinë dhe Bullgarinë, përkatësisht Bashkimin Evropian, deri dje.

Sidoqoftë, Greqia nuk mund të konfirmojë që kaq shumë migrantë kanë kaluar kufirin.

Organizata Ndërkombëtare për Migracionin (IOM) njoftoi gjatë fundjavës se rreth 13.000 migrantë kanë mbërritur tashmë midis Greqisë dhe Turqisë

Turqia është shtëpia e gati katër milio në refugjatëve sirianë, si dhe migrantëve që vijnë nga vendet e tjera.

Sidoqoftë, Turqia ka hapur derën për migrantët për të udhëtuar në Bashkimin Evropian pasi të paktën 33 ushtarë turq u vranë në një sulm ajror në provincën Idlib të Sirisë javën e kaluar.

Turqia ka deklaruar se nuk mund të përballojë numrin e njerëzve që ikin nga lufta në Siri dhe duke shpresuar për një jetë më të mirë në Evropë.

Agjencia Evropiane e Mbikëqyrjes së Kufijve Frontex ka njoftuar se është “në gatishmëri të lartë” në kufirin evropian me Turqinë.

“Rruga ballkanike” e pretenduar e migrantëve tregon dy drejtime. Rruga e parë nga Turqia për në destinacionet përfundimtare çon përmes Greqisë, Maqedonisë Veriore, Serbisë, Bosnje-Hercegovinës dhe Kroacisë, ndërsa e dyta drejton përmes Greqisë, Bullgarisë, Serbisë, Kroacisë për në Gjermani.