Rihapen shkollat në Afganistan

Talebanët kanë lejuar djemtë në shkollat e mesme të ndjekin shkollën dhe mësuesit të rifillojnë mësimin në të gjithë Afganistanin, por nuk kanë thënë se kur vajzat mund të kthehen.

Ministria e re e Arsimit në Afganistan e bëri njoftimin në një deklaratë të premten, duke thënë se shkollat ​​shtetërore dhe private në nivelin fillor dhe të mesëm do të jenë të hapura nisur nga kjo e shtunë.

Shumica e institucioneve arsimore në të gjithë Afganistanin kanë mbetur të mbyllura për më shumë se një muaj pasi talebanët morën pushtetin. Vajzat deri në klasën e 6 kanë ndjekur mësimet në disa nga shkollat ​​që kanë arritur të qëndrojnë të hapura por shkollat ​​e mesme për vajzat janë mbyllur në Afganistan. Shkollat fillore kanë filluar mësimin por në klasa të ndara të djemve dhe vajzave.

Zyrtarët kanë thënë se nuk do të përsërisin politikat e qeverisë së mëparshme talebane, e cila ndaloi arsimin e vajzave. Megjithatë, gratë ende nuk lejohen të vazhdojnë punën e tyre në disa prej provincave, me përjashtim të atyre që kanë punuar në departamentet shëndetësore, spitalet dhe arsimin.

Regjimi i ri ua ka ndaluar grave shkuarjen në universitete private, si dhe u ka caktuar atyre një kod veshjeje.