Pothuajse dy të tretat e qytetarëve të BE-së ‘ka gjasa’ të votojnë në zgjedhjet e qershorit, tregon një sondazh i ri

Pothuajse dy të tretat e qytetarëve të BE-së thonë se “ka gjasa” të votojnë në zgjedhjet e ardhshme për Parlamentin Evropian.

Gjetjet rrjedhin nga edicioni i fundit i Eurobarometrit, sondazhi zyrtar i parlamentit, i cili mblodhi opinionet e mbi 26,000 njerëzve në 27 shtetet anëtare, shkruajnë mediat e huaja.

I publikuar të mërkurën në mëngjes, ai do të jetë sondazhi i fundit i këtij lloji që do të publikohet përpara zgjedhjeve në mbarë bllokun, të planifikuara të zhvillohen midis 6 dhe 9 qershor.

Në total, 71% e të anketuarve deklarojnë se kanë “të ngjarë” të votojnë për të zgjedhur se kush i përfaqëson ata në gjysmëciklin prej 720 anëtarësh.

Kjo paraqet një rritje prej 10 pikësh në krahasim me zgjedhjet e 2019-ës.

Në atë kohë, pjesëmarrja arriti në 50.66%, duke përmbysur një trajektore shumëvjeçare të rënies së pjesëmarrjes.

Në të kundërt, 14% thonë se “nuk ka gjasa” të votojnë ndërsa 13% mbeten “neutralë”.

Qytetarët nga Danimarka (87%), Holanda (86%), Suedia (81%), Finlanda (79%) dhe Gjermania (78%) regjistrojnë përqindjet më të larta të gjasave për të votuar.