Nuk ka si diaspora shqiptare: Paguajnë operacionin e Ardit 8 vjeçar, ia shpëtojnë jetën!

Tetëvjeçari Adri nga Shqipëria iu nënshtrua një operacion jetik të zemrës në Gjermani, i cili kohët e fundit u krye me sukses

Në ekranin e smartfonit paraqitet një video telefonatë. “Si jeni, miku im i ri?”, flet në gjuhën shqipe Florim Gashi me Adrin tetëvjeçar. “Mirë jam. Por nuk e kuptova çfarë tha mjeku”, thotë djaloshi. Në sfond shikon nëna e tij. Që kjo video telefonatë u realizua, duhet falënderuar shumë duarve të gatshme për ndihmë. Sepse Adri ka një defekt të lindur të zemrës që është i rrezikshëm për jetën. Disa ditë më parë ai kishte operacionin e shpëtimit. Por të fillojmë gjithçka nga fillimi.

Djaloshi vogël gjithmonë e kishte të vështirë të luante futboll me miqtë e tij në fushën e futbollit. Edhe pse disa vite më herët ai kishte një operacion të zemrës, ende nuk e ka zgjidhur plotësisht gjendjen e tij. Por në atë kohë, familja në Shqipëri nuk kishte para për ndërhyrjen e nevojshme: Si një bari dhish, babai kishte shumë punë që të përkujdesej edhe për gruan dhe tre fëmijët e tij. “E kuptova për problemin e tij përmes një djaloshi nga shoqata jonë Dardania, i cili është mik me Adrin”, thotë kryetari i shoqatës kulturore shqiptare në Bamberg, duke shpjeguar se si kontaktoi me të në fund të shtatorit.

Florimi pastaj e pyeti mikun e tij të mirë Dr. Ulrike Tonsch, se si të merrej me situatën. Me diagnozat mjekësore nga Shqipëria të përkthyera në anglisht, u bë shpejt e qartë: Adri kishte nevojë për një ndërhyrje tjetër së shpejti. Rrjedha e gjakut ishte e kufizuar dukshëm. Florimi dhe Tonsch hulumtuan dhe kontaktuan një klinikë për fëmijë në Duisburg. “Pastaj rezultoi se operacioni përkatës do të kushtonte 24 000 euro” shpjegon Florimi për “InFranken”, transmeton Shtegu.com. Kështu që ai trokiti në Fondacionin Gerald Asamoah të profesionistit të njohur të futbollit, i cili bën fushata për fëmijët me sëmundje të zemrës. Ai ishte i gatshëm të ndihmojë nëse do t`u bashkohej edhe një fondacion tjetër. Florimi më pas hasi në veshë të hapur te “Bild hilft e.V. – Ein Herz für Kinder”.

Më në fund filloi përgatitja e të gjithë dokumenteve: Që në muajin tetor, Florimi po mblidhte informacione, duke aplikuar për letra në Shqipëri dhe Gjermani, duke përgatitur fluturime dhe udhëtime. Një kohë intensive për 45-vjeçarin nga Kosova. “Jeta është merr e jep”, thotë ai. Në fillim të viteve 1990, ai vetë ishte ndihmuar në Gjermani. Për të është e qartë: “Gjermanët janë një popull i gatshëm për të ndihmuar”. Dhe kjo është arsyeja përse kur është e mundur ai dëshiron të kthejë diçka. Pastaj u miratua edhe hyrja: Adri dhe prindërit e tij u lejuan të vinin në Republikën Federale për gjashtë javë, në mënyrë që të kishin kohë për ndërhyrje dhe më pas shërim. Për të mbuluar shpenzimet e udhëtimit dhe akomodimin në Duisburg, Dardania e.V. bëri thirrje për donacione, me ç`rast u tubuan rreth 6 000 euro. Një tjetër fat: Testet e koronavirusit të familjes ishin negative dhe të tre ishin në gjendje të udhëtonin në Nordrhein-ëestfalen me një ndalesë të shkurtër në Bamberg. “Adrin menjëherë e vendosa në zemrën time”, thotë Florimi. Por sfida e vërtetë pritej më vonë.

Florimi ka skicuar tre versione në letër me një stilolaps. Në të mund të shihni zemrën me arteriet e saj dhe bashkëpunimin. Zonat blu të errëta tregojnë se ku ngushtohen kanalet. Varianti 1: Një valvul artificial i zemrës është i integruar. “Adri do të duhej të merrte agjentë hollues të gjakut për tërë jetën e tij”, shpjegon Florimi. Varianti 2: Një ndërhyrje e vogël që, nëse nuk do të funksiononte, do të rezultonte në variantin 1. Varianti 3: Një transplantim. Florimi tani duhej të luante jo vetëm një përkthyes, menaxher por edhe një ndërmjetësues. “Nuk doja ta merrja vendimin për prindërit, sepse nuk mund ta di se cili opsion është më i miri”. Në mbrëmjen para operacionit, ai jo vetëm që i dërgoi mesazhe të rregullta klubit për mënyrën se si po shkonte Adri, por edhe i ngriste duart nga qielli në shenjë lutjeje për më të mirën.

Ditën tjetër: prindërit kishin vendosur për variantin e dytë. Dhe pas tre orësh operacioni, mjeku Dr. Michael Scheid njoftoi: Gjithçka shkoi si më mirë! “Unë i thashë:” Ti i shpëtove jetën “. Ai u përgjigj: ‘Jo, ishe ti.’ Unë kam bërë vetëm pjesën time ”. Florimi është emocionuar dukshëm dhe është shumë mirënjohës kur flet për të. Adri mori jo vetëm një dhuratë unike të Krishtlindjes, por një jetë të re. Tani tetëvjeçari mund të vrapojë pa ndonjë shqetësim nëpër fushat e futbollit me miqtë e tij.