Nga mesnata e 12 janarit, në Idlib hyn në fuqi armëpushimi

Turqia dhe Federata e Rusisë janë dakorduar që nga mesnata e 12 janarit, në Idlib të Sirisë të zbatohet armëpushimi.

Sipas një njoftimi nga Ministria turke e Mbrojtjes, vendimi për armëpushim është marrë për ndalimin e sulmeve ajrore dhe tokësore brenda rajonit të Idlibit, parandalimin e viktimave dhe një vale të re të migrimit dhe kthimin e jetës në normale.

Në këtë drejtim, tha ministria turke, armëpushimi do të fillojë të zbatohet nga ora 00:01 më 12 janar.

Ndryshe, gjatë takimit të Turqisë, Rusisë dhe Iranit në maj të vitit 2017 në Astana të Kazakistanit, Idlibi u shpall zonë e deeskalimit, ku aktet e agresionit do të ndaloheshin.

Turqia dhe Rusia arritën një marrëveshje shtesë në shtator të vitit të kaluar në Soçi si pasojë e shkeljes së armëpushimit nga ana e regjimit sirian.

Megjithatë, forcat e regjimit me ndihmën e mbështetësve i kanë vazhduar sulmet e tyre pavarësisht marrëveshjes. Që nga ajo datë, mbi 1.600 civilë kanë humbur jetën si pasojë e sulmeve.

Nga nëntori i vitit të kaluar, regjimi i Asadit intensifikoi sulmet në Idlib, duke shkaktuar që vetëm nga ky muaj, afër 380 mijë civilë të shpërngulen drejt kufirit të Turqisë.