Nga e hëna do të dihet se nga do të furnizojë qeveria me energji elektrike më të lirë për kompanitë që janë në tregun e hapur

Nga e hëna do të dihet se ku do të furnizojë qeveria me energji elektrike më të lirë për kompanitë që janë në tregun e hapur – Edhe pse nuk ka marrëveshje me Bullgarinë, qeveria siguron se kontaktet vazhdojnë me Sofjen zyrtare, si dhe me Turqinë dhe Serbinë. , ka kontakte të përditshme.

Ndërsa sasitë për tregun e rregulluar, ku përfshihen qytetarët dhe kompanitë më të vogla, janë siguruar, qeveria tani thotë se po diskutohet për të arritur një çmim që do të ishte i pranueshëm, por nuk specifikojnë nëse do të gjejë një gjuhë të përbashkët me ndonjë nga shtetet gjatë javës së ardhshme.

Zëvendëskryeministri për Çështjet Ekonomike, Fatmir Bitici, pohon se po bëhen përpjekje për lirimin e kapaciteteve transmetuese ndërkufitare të energjisë për ekonominë.

Ka qenë çmimi i rrymës që ka bërë që disa prej kompanive të vendosin bravë – në gusht u kërkuan masa nga shteti, por qeveria vendosi të ndihmojë pasi energjia elektrike në një periudhë arriti çmimet mbi 800 euro për megavat orë dhe e njëjta pritet që gjatë periudhës së dimrit të jetë mbi 1000 euro.

Qeveria nuk do të mbështetet as te termocentralet, sepse 5 gigavat orë e tyre elektrike nuk ishin paraparë në bilancin energjetik për energji elektrike për qytetarët dhe as për atë që tani kërkohet për energjinë elektrike – kompanitë. Kapacitetet e tyre janë të destinuara vetëm për ngrohje, ndonëse kompania thotë se nuk ka garanci se do të mund të furnizojë 70 për qind të energjisë së nevojshme për qytetarët, pasi sezonin e kaluar, kur ishte edhe kriza, likuiditeti i tyre u prish për shkak të për çmimet e ulëta me të cilat i shisnin.nxehtësia dhe energjia elektrike.