Në Shuto Orizare hapet një pikë e re për teste të shpejta për koronavirus

Poliklinika në Shuto Orizare nga java e ardhshme do të fillojë me një pikë kontrolli ku do të kryhet testimi për coronavirus me teste të shpejta të antigjenit. Mjekët amë do të mund të caktojnë termine nga e hëna, ndërsa testimi do të fillojë të mërkurën dhe do të zhvillohet çdo ditë nga e hëna deri në të premten në ndërrimin e parë. Në pikën e kontrollit, 30 teste do të kryhen në ditë, dhe testimi do të kryhet nga një ndihmës laboratori, i cili ka kaluar trajnimin e duhur për marrjen e mostrave për teste të shpejta, informojnë nga Ministria e Shëndetësisë.

“Deri më tani, ka pasur 6 pika për teste të shpejta në Shkup, në poliklinikat në Gjorçe Petrov, Çair, Çento, Bit Pazar, Jane Sandanski dhe Mlin Ballkan. Në këto pika, 360 teste kryhen çdo ditë.

Një test i shpejtë mund të caktohet vetëm nga një mjek amë nëse pacienti plotëson algoritmin, domethënë ka simptoma të virusit Covid-19, jo më shumë se pesë ditë. Algoritmi për testimin e shpejtë është nga Organizata Botërore e Shëndetësisë dhe mjeku amë, pasi ka marrë historikun mjekësor të pacientit, vendos nëse ai do të testohet me një test PCR apo me një test antigjen-të shpejtë”, thonë nga Ministria e Shëndetësisë.

Nga atje informojnë se testet e shpejta janë falas për qytetarët.