Ndërpritet puna e trupit gjykues të OBT-së për shkak të bllokadës amerikane

Fati i gjykatës më të lartë të Organizatës Botërore të Tregtisë (OBT) u vulos sot pasi Shtetet e Bashkuara njoftuan se nuk do të mbështesin një propozim që do ta lejonte atë të vazhdonte operacionet, thanë zyrtarët e OBT-së.

Administrata e presidentit amerikan Donald Trump ka bllokuar emërimin e një Trupi Apelues prej shtatë anëtarësh të OBT që ka vendosur mbi mosmarrëveshjet tregtare për më shumë se dy vjet, dhe zyrtarët amerikanë thonë se gjykata ka tejkaluar juridiksionin e saj, raporton Reuters.

Organi i apelit ka nevojë për një minimum prej tre gjyqtarësh dhe mandati i dy prej tre anëtarëve të mbetur të panelit të apelit skadon të martën, pa asnjë zëvendësim në funksion të strategjisë së bllokadës amerikane.

Një përpjekje tjetër është bërë sot për të arritur konsensus dhe marrëveshje për plotësimin e vendeve të lira të punës, dhe detyrimin e Bordit të Apelit që të marrë vendime brenda 90 ditësh.

Por ambasadori amerikan pranë OBT-së, Dennis Shea, tha që anëtarët e tjerë kishin injoruar shqetësimet e Uashingtonit për ato që ai tha se ishin “mbikëqyrje” dhe “mosbindje” ndaj rregullave të OBT-së.

Shea tha në një fjalim të lëshuar nga misioni amerikan se Shtetet e Bashkuara nuk e mbështesin propozimin për të lëvizur për të mbushur pozicionet në Organin e Apelit.

Pjesa më e madhe e pakënaqësive të SH.BA-së shpjegohet me “lidhjen e duarve të tyre” të OBT-së për të bërë biznes me Kinën.

“Shtetet e Bashkuara kanë thënë se nuk mund të bashkohen me konsensusin. Ne do të shkruajmë një pjesë, “tha një ambasador aziatik për Reuters.

Joao Agviar Machado, ambasadori i BE-së, ia atribuoi drejtpërdrejt fajin Uashingtonit.

“Brenda dy ditëve do të kemi një situatë të paparë në Organizatën Botërore të Tregtisë, e cila nuk do të jetë më në gjendje të marrë vendime detyruese në mosmarrëveshjet tregtare dhe nuk do të garantojë më të drejtën e ankimit,” tha Machado.

“Veprimet e një anëtari do t’ua privojnë anëtarëve të tjerë të drejtën e tyre për një sistem detyrues dhe dy faza të zgjidhjes së mosmarrëveshjeve, megjithëse kjo e drejtë parashikohet shprehimisht në marrëveshjen e OBT-së,” shtoi ai.

Sipas tij, BE do të vazhdojë të mbështesë përpjekjet për të zhbllokuar emërimin e anëtarëve të Organit të Apelit gjatë përgatitjes së masave të veta emergjente.

Delegacionet nga Kanada, Australia dhe Kina janë ndër ato që nuk duhet të adresojnë takimin, thanë zyrtarët e OBT-së.

David Walker, ambasadori i Zelandës së Re që kryeson Komisionin e Zgjidhjes së Mosmarrëveshjeve të OBT-së, u propozoi anëtarëve të OBT javën e kaluar që të lejojë Trupin e Apelit të paktën të përmbyllë katër raste për të cilat dëgjimet tashmë janë zhvilluar.

Dhjetë ankesa në pritje të një vendimi do të mbeteshin në harresë, përveç 100 ose më shumë që kishin “hyrë” në sistem në të kaluarën.