Mbi 2 milionë fëmijë në rrezik vdekje nga uria në Afrikë

OKB ka paralajmëruar se mbi 2 milionë fëmijë janë në rrezik të vdesin nga uria, ndërsa miliona të tjerë përballen me pasiguri të madhe ushqimore.

Kjo ndodh kur rajoni i Bririt të Afrikës përballet me atë që OKB-ja e quan thatësirën më të keqe në 40 vitet e fundit, duke lënë në rrezik Etiopinë, Somalinë dhe Keninë.

OKB-ja e përshkroi situatën si të zymtë në gjashtë zona të Somalisë, ku nëse nuk bien shira sezonalë, mund të rezultojë uria.

Duke folur në një konferencë donatorësh në Gjenevë, Koordinatori i Ndihmës Emergjente i OKB-së, Martin Griffiths, paraqiti situatën e rëndë dhe tha se vetëm një pjesë e buxhetit ishte në dorë.

“Edhe një herë, njerëzit në të gjithë Bririn e Afrikës po bien viktimë e mizorisë së urisë akute dhe urisë së mundshme në një krizë që nuk është e tyre. Ne të gjithë duhet të ngrihemi dhe t’u tregojmë njerëzve të këtij rajoni se jemi këtu. për të ndihmuar në zbutjen e vuajtjeve të tyre”, tha Griffiths.

Menjëherë pasi Griffiths bëri thirrjen e tij, donatorët premtuan 1.3 miliardë euro për ndihmë humanitare dhe zhvillimore, raporton DW, përcjell Klankosova.tv.

Griffiths falënderoi donatorët për kontributet e tyre, të cilat nuk plotësojnë të gjithë buxhetin e nevojshëm për vazhdimin e operacioneve të ndihmës.

Sipas OKB-së, si rezultat i financimit, agjencitë humanitare do të jenë në gjendje të ofrojnë ushqim urgjent, para dhe ndihmë shëndetësore.

Shuma gjithashtu do të ndihmojë në sigurimin e ushqimit dhe ilaçeve për të ndihmuar në mbajtjen gjallë të bagëtive.

BE, e cila ishte bashkë-pritëse e ngjarjes, premtoi 635 milionë euro për sigurinë ushqimore, ndërsa Kanadaja 68 milionë.