Kina udhëheq zhvillimin ekonomik global dhe kontrollin e pandemisë

Kina arriti një moment historik në vitin 2021 me rezultate të larta në tregtinë e jashtme, përparime teknologjike dhe qëndrueshmëri të zinxhirit industrial, citon “Xinhua” një zyrtar të lartë kinez.

“Kina ka marrë një pozicion udhëheqës si në zhvillimin ekonomik ashtu edhe në kontrollin e pandemisë në mbarë botën në vitin 2021”, -tha Han Wenxiu, zyrtar në Komitetin Qendror për Çështjet Financiare dhe Ekonomike, duke theksuar përparimin e vendit në koordinimin e kontrollit pandemik dhe ekonomik. zhvillimin.

Sipas parashikimeve të Bankës Botërore, rritja reale e produktit të brendshëm bruto (PBB) të Kinës do të arrijë në 8 për qind në vitin 2021 dhe pritet të rritet ende, i ndihmuar nga një qëndrim fiskal më mbështetës.

Ekonomia e dytë më e madhe në botë ka bërë një rikthim mbresëlënës nga rënia e shkaktuar nga pandemia. Norma e rritjes së treguesve kryesorë ekonomikë qëndroi brenda një intervali të arsyeshëm vitin e kaluar, pasi rritja e indeksit të çmimeve të konsumit dhe shkalla e anketuar e papunësisë urbane qëndruan në nivele relativisht të ulëta dhe u krijuan më shumë se 12 milionë vende të reja pune urbane.

Të dhënat e fundit nga Ministria e Tregtisë treguan se importet dhe eksportet totale të mallrave të Kinës pritet të arrijnë në 6 trilionë dollarë amerikanë në vitin 2021, me një rritje nga viti në vit që arrin në afërsisht 1.3 trilionë dollarë.

Masat e rrepta të kontrollit të pandemisë së Kinës kanë hedhur gjithashtu një bazë solide për mbrojtjen e jetës së njerëzve duke garantuar funksionimin normal të aktiviteteve ekonomike. Duke frenuar rreptësisht rastet e importuara dhe duke parandaluar çdo rilindje të rasteve lokale, Kina ka kontrolluar me sukses pandeminë, sipas Han.

Nëpërmjet përpjekjeve për të promovuar vaksinimin e përhapur, gati 2.89 miliardë doza vaksinash COVID-19 janë administruar në territorin kinez dhe mbi 1.21 miliardë njerëz janë vaksinuar plotësisht që nga e premtja, treguan të dhënat nga autoriteti shëndetësor i vendit.

Megjithatë, mes mjediseve të paqëndrueshme vendase dhe ndërkombëtare, ekonomia kineze po përballet ende me pasiguri të tilla si dobësimi i investimeve, rritja më e ngadaltë e konsumit, bllokimi i zinxhirit të furnizimit dhe mungesa e faktorëve kryesorë të prodhimit.

Han u kërkoi qeverive të prezantojnë në mënyrë aktive politika që janë të favorshme për stabilitetin ekonomik dhe të qëndrojnë të kujdesshëm ndaj politikave që kanë një efekt tkurrës. (Fatosi)