Ja çka thanë ateistët më të mëdhenj pak para vdekjes: “O Zot sa shumë gabova”!

Asgjë nuk tërheq aq vëmendje sa dëshmia e një njeriu që po vdes. Momenti i vdekjes zbulon fytyrën e vërtetë të një njeriu dhe gjendjen e zemrës së tij.

Cesare Borgia (politikan italian, 1475-1507): “Në jetë, unë po përgatitesha për gjithçka, përveç vdekjes, dhe tani po vdes dhe nuk jam gati për të”.

Thomas Hobbes (filozof anglez, 1588-1679), tha: “Unë së shpejti do të hidhem në errësirë, dhe nëse do ta kisha të gjithë botën në dispozicionin tim për momentin, unë do t’i jepja për të blerë vetëm një ditë të jetës”.

Thomas Paine (një aktivist politik dhe revolucionar amerikan i shekullit të 18-të, i cili e deklaroi veten ateist) tha në vdekje: “Ju lutem, mos më lini vetëm! O Zoti im, çfarë gabova?! Unë nuk e meritoj këtë. Unë do t’i jepja gjithë botës dhe më shumë për të hequr qafe këtë torturë. Mos më lër vetëm! Nëse do të linit të paktën një fëmijë me mua. Unë jam në prag të ferrit, kam punuar për Satanin “.

Sir Thomas Scott (politikan anglez, 1535-1594) tha ndërsa ishte duke vdekur: “Unë nuk besoja në ekzistencën e Zotit dhe ferrit deri para disa çastesh më parë, por tani ndjej se këto janë të vërteta të pakundërshtueshme. Tani jam në prag të ferrit dhe kjo është drejtësia hyjnore. ”

Volteri (filozof dhe ateist francez, 1694-1778), duke iu drejtuar mjekut të tij, tha: “Zoti dhe njerëzit më kanë lënë pas dore. Unë do t’ju jap gjysmën e asaj që zotëroj nëse më mbani gjallë për gjashtë muaj. Unë kam vdekur dhe do të shkoj në ferr! ”

Motra medicinale që kujdesej për Voltaire: «Nëse do të më jepnin tërë pasurinë e Evropës, nuk do të dëshiroja të shihja një të pabesë si ai. Ai qau gjithë natën duke u lutur për falje”.

Napoleon Bonaparte: “Këtu jam, duke vdekur ca kohë më parë dhe kthehem në barkun e tokës, dhe unë jam perandori më i madh. Ka një ndryshim të madh midis humnerës në të cilën unë bie dhe parajsës së përjetshme ”.

Francis Newport (politikan anglez, 1620-1708), u tha atyre që ishin rreth shtratit të tij në kohën e vdekjes së tij: “Mos më thuaj që nuk ka Zot, unë e ndiej praninë e Tij tani dhe mos më thuaj që nuk ka ferr, sepse tani për tani kam ndjenjën se Unë po rrëshqas në të “.

David Strauss (filozof dhe shkrimtar protestant gjerman, 1808-1874): “Filozofia më ka dështuar dhe ndjej se jam në nofullën e një makinerie që ka dhëmbë dhe nuk e di në cilën pikë do të më grindë.”

Në një intervistë për US Newsweek, Svetlana Stalin, vajza e diktatorit komunist rus Joseph Stalin, foli për momentin kur babai i saj vdiq, dhe tha: “Vdekja e babait tim ishte e tmerrshme. Në momentin e vdekjes së tij, ai papritmas hapi sytë dhe i shikoi të pranishmit me sy të çmendur dhe të zemëruar, duke treguar diçka me dorën e majtë që po rri pezull mbi ne. Ishte një gjest pararojë dhe tregon dhe më pas ai vdiq.