Investitorë nga bota zgjedhin Kinën për biznes

Entuziasmi i investitorëve nga bota për tregun kinez duket i pandalshëm përkundër pandemisë COVID-19, pasi të dhënat e fundit treguan se Kina përballoi me sukses pasojat ekonomike në vitin e trazuar dhe u bë destinacioni kryesor i investimeve në të gjithë botën, njofton Xinhua.

Në vitin 2020, flukset e investimeve të huaja direkte globale (IHD) ranë me 38 për qind nga një vit më parë në 846 miliardë dollarë amerikanë, niveli më i ulët që nga viti 2005, tha Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (OECD).

Flukset globale të IHD-ve përfaqësuan vetëm 1 përqind të PBB-së botërore, niveli i tyre më i ulët që nga viti 1999, tha OECD. Shifrat e IHD-ve të OECD-së i bënë jehonë një raporti nga Konferenca e Kombeve të Bashkuara mbi Tregtinë dhe Zhvillimin në fillim të këtij viti, i cili gjithashtu zbuloi se Kina u bë marrësi më i madh i investimeve të huaja direkte globale Thirrja e Kinës për investime të huaja është shtrirë në 2021, pasi ekonomia kineze mbajti një performancë pozitive në tremujorin e parë dhe kompanitë e huaja prisnin një të ardhme premtuese në vend.

Një sondazh i fundit nga Ministria e Tregtisë (MOC) tregon se 96.4 përqind e ndërmarrjeve të investuara nga jashtë janë optimistë për perspektivat e tyre të biznesit në Kinë. Shifra përfaqëson një rritje prej 2.1 pikë përqindje krahasuar me fillimin e vitit, tha sondazhi i mbi 3,200 firmave të financuara nga huaja.

Të dhënat nga Ministria e Tregtisë gjithashtu treguan që IHD-të në territorin kinez u rritën me 39.9 përqind nga viti në vit në përdorimin aktual në 302.47 miliardë juanë (rreth 46.74 miliardë dollarë amerikanë) në tremujorin e parë.

Liu Xiangdong, një studiues në Qendrën Kineze për Shkëmbime Ekonomike Ndërkombëtare, ia atribuoi rritjen e fuqishme të IHD-ve në tremujorin e parë një baze të ulët vitin e kaluar, bazat e shëndosha ekonomike dhe rritjen e tërheqjes për kapitalin e huaj.