Inflacioni në Turqi arrin në 54%, thellon krizën në familje

Norma vjetore e inflacionit të Turqisë u përshpejtua më tej në shkurt, treguan të dhënat zyrtare të enjten, duke shënuar kërcimin më të madh që nga viti 2002 dhe duke thelluar krizën mbi familjet që tashmë po luftojnë për të blerë mallra bazë, raporton AP.

Instituti i Statistikave Turke tha se çmimet e konsumit u rritën 54.44% në shkurt krahasuar me një vit më parë. Kjo është rritur nga gati 49% në janar.

Në krahasim, inflacioni vjetor u rrit me një rekord prej 5.8% në 19 vendet që përdorin monedhën euro në shkurt dhe me 7.5% në SHBA në janar – ritmi më i shpejtë në 40 vjet.

Në Turqi, rritja më e lartë vjetore e çmimeve është shënuar në sektorin e transportit, me 75,75%, ndërsa rritja e çmimeve të ushqimeve ishte 64,47%, sipas të dhënave.

Konsumatorët turq janë goditur nga çmimet në rritje pas një serie uljesh të normave të interesit vitin e kaluar që shkaktoi një krizë valutore.

Në një përpjekje për të sjellë pak lehtësim, qeveria muajin e kaluar uli tatimin mbi vlerën e shtuar për ushqimet bazë në 1%, nga 8% e mëparshme.

Ai prezantoi gjithashtu një sërë masash për të reduktuar faturat në rritje të energjisë, duke përfshirë rirregullimin e nivelit nën të cilin hyjnë tarifat më të larta të energjisë elektrike për familjet dhe disa biznese që përdorin më shumë energji.