Hungaria miraton kërkesën e Finlandës për t’u anëtarësuar në NATO

Kërkesa e Finlandës për anëtarësim në NATO u miratua nga parlamenti hungarez në mbledhjen e tij të hënën.

Sipas informacioneve nga Asambleja Kombëtare e Hungarisë, integrimi i vendit nordik në Aleancën e Atlantikut të Veriut u mbështet nga 117 deputetë, 40 ishin kundër dhe 18 abstenuan.

Në ditët e fundit, kreu i fraksionit qeverisës Fidesz, Mate Kocsis, kishte thënë se parlamenti hungarez do të votojë anëtarësimin e Finlandës në NATO më 27 mars, ndërsa vendimi për anëtarësimin e Suedisë do të merret më vonë.

Kryeministri hungarez Viktor Orbán ka thënë më parë se qeveria hungareze mbështet Finlandën dhe Suedinë për t’u anëtarësuar në NATO por u shpreh se ata kishin kritikuar padrejtësisht politikën e qeverisë hungareze.

Përveç kësaj, sipas tij, kufiri i drejtpërdrejtë ndërmjet NATO-s dhe Rusisë do të rritet me 1000 kilometra.

Finlanda fillimisht kishte synuar të hynte në NATO së bashku me Suedinë, një fuqi nordike që përballet me një sërë mosmarrëveshjesh me Turqinë që përfundimisht e humbi mundësinë e saj për t’u bashkuar me bllokun përpara një samiti të aleancës në korrik.

Fidesz tha se do të vendosë për mbështetjen e pranimit të Suedisë në aleancën ushtarake në një datë të mëvonshme.