Haxhi Dauti, strugani që aq shumë po bën për çështjen kombëtare në Amerikë

Shkruan: Aqif Ademi

EDITORIAL APO PARATHËNIE PËR JETËN DHE AKTIVITETIN PATRIOTIK TË PATRIOTIT STRUGAN Z .HAXHI DAUTIN
MOMENTALISHT KRYETAR I KËSHILLIT SHQIPTARO AMERIKAN.

Gjithmonë në historinë shqiptare është dashur të ndrisin figura të nevojshme për të mundësuar kohë të reja, dhe kthesave të popujve. Haxhiu u lind dhe u formua në një kohë, kur shqipëtarët ishin të detyruar të përballonin orteqe me një tursni shumëplanëshe të regjimit sllav në Strugën patriotike në ish Jugosllavi, si në fushën kulturore, dhe ekonomike të një kohe të ekspozuar ndaj genocidit diktatorial.
Haxhi Dauti, një emër që vjen nga thellësia e shekujve, me plot shkëlqime, një emër i lakuar në hapësirat shqiptare kudo ku janë si këngëtar si biznesmen dhe si politikan duke qenë kryetar i komitetit shqiptaro amerikan në Amerikë. Të flasish për Haxhi Dautin duhet qasje më serioze, dhe inteligjencë të sofistikuar. Të futesh në botën e tij të magjishme dhe hynore duhet seriozitet përkushtim dashamirësi dhe përvojë jete. Haxhi Dauti vjen në memorjen e njerëzve selektiv largpamës si njeri si artist me ndërthurje, dhe elekuenc vlerash si sfidant i jetës në Amerikë. Haxhiu vjen me plotë imazhe të mëdha si artistë në fushën e këngës të biznesit, si aktivist shoqëror si drejtues i këshillit shqiptaro amerikan, si promete i vlerave njerëzore, që mbart Haxhiu në vazhdimësi në jetësore. Ai erdhi në këtë botë me magjinë e formës dhe përmbajtjes, me madhështinë e admirushme për të qenë jo i zakondëshëm. Mirësia dhe pozitiviteti i tij çfaqet në emocionet që dhuron ai tek të tjerët shpirti dhe karakteri i fortë i tij, vendosmëria sinqeriteti korektësia e kanë shoqëruar Haxhiun nga fëmijëria deri sot. Pavarësisht dallgëve jetësore të tij më gëzimet dhe hidhërimet mes dramash dhe buzëqeshjeve me lotë me monologje të brendëshme dhe shpërthyes në momente të caktuara trishtimi dhe mirnjohje. Jeta e Haxhi Dautit i ngjan një planeti në miniaturë. E kaluara e tij fëmijëria e tij e brishtë, por i mbushur me ëndërra të mëdha….ku nuk ka qenë e pakët lufta për realizimin e ëndërrave të tij.Ai sot jeton mes dashurisë optimizmit shpresës mes dylemave e zgjidhjeve jetësore, mes nderit dhe mirënjohjes mes mirësisë dhe hipokrizisë mes dashurisë dhe zhgënjimit mes humanizmit dhe mosmirnjohjes.Sot Haxhiu çfaqet si baba të dy djemëve dhe dy vajzave, çfaqet si mbrojtje e mirësisë dhe dashurisë dhe luftës ndaj të keqes. Ai i thotë Çezarit unë jam ky… Më jep atë që më takon. Më jep një mirësi të jap dy.. Në jetën e tij biografike si këngëtar biznesmen dhe politikan shpaloset jeta e tij në detaje që nga fëmijëria që nga kitara që këndonte buzë Drinit që dilte nga liqeni i pa matë që Haxhiu dhe sot e djeg malli për Strugën e qëndresës të zakoneve të vlerave kulturore artistike .Shpeshëherë rikthehet në retrospektivë të jetës së tij si fëmijëria kënga familja ideja se si do ikte në Amerikën e largët vështirësitë dhe intergrimi në kontonentin e largët , gjithmonë e shoqëronte ideja se në provincë në vend të vogël nuk bëhesh dot profet?!!!..Në Amerikë Haxhiu fillimisht hasi në vështirësi duke ruajtur gjakftohësinë duke ju përshtatur zakoneve traditave amerikane me ato shqiptare duke u ndeshur shpesh në naivitetin e të menduarit ndryshe për shqiptarët.Mendimi për këtë patriot shqiptar aq më shumë strugan e shoh në kontekstin e madhërishëm universal. Shumëdimensional qoftë si qenie njerëzore qoftë si shpirt në evolucion apo si specie në zhdukje….si njeri i të qenit i vërtetë.Haxhiu si njeri si shqiptar me banim në Amerikë është i lidhur pazgjithshmërisht me zemërat njerëzore me egzistencën e shpirtit me forcën e gjithçkaje dashurore kulturore politike patriotike.Në biseda me Haxhiun ai shprehet:
Babai apo nëna janë ligj i jetës njerëzore.Haxhiu në dukje të parë të krijon imazhin e njeriut të admirushëm ku shkëlqen sinqeriteti korektësia dhimbja mirënjohja dhe humanizmi që e shoqëron në çdo kohë .Ai çdo të keqe e kthen në mirësi shpresë egzistencë e dashuri Haxhiu si njeri si baba si burrë pa marë parasysh se në çkontinent ndodhet dhimbjet qarjet e zemërës i kthen në ëmbëlsi energji tokën e bën më të ngrohët baltën e kthen në brumë …..dhimbjen në shpëtim… sëmundjen në shëndet… dylemën në egzistencë , ku frymëmarja e tij i jep kuptim jetës, panvarësisht se në çsituata ndodhet ai dramatike apo komike sipas rrethanave të caktuara jetësore..Tek Haxhiu shoh njeriun me taban njeriun e fjalës të besës e shoh që trashigon genet me fisnikërinë e origjinës prindërore shohim njeriun e civilizuar modern shohim njeriun si këngëtar që emocionon shpirtërat njerëzor e shohim si punëtor menaxhus i saktë i biznesit si aktivist shoqëror si human si baba si elejkuent i ndërthurjeve jetësore, si nga shqiptarët e rallë ku kurë nuke haron origjinën nga vjen vendlindjen ,ku lindi e u rit, ku shpeshëherë humbet në momente nostalgjie …. dashurinë e madhe për Shqipërinë.Haxhiu burrë i hekurt ku harmonizon traditën me modernen, tek ai mbetëron siguria qëndrushmëria paqja dhe vëllazëria.Haxhiu në jetë don gjithmonë më të mirën panvarësisht njerëzve të sotëm i shoqëron velloja e çuditëshmërise dhe të konplekseve në ombrellën e shekullit modern….që jetojmë…Haxhiu si baba me fëmijë kërkon zgjim në vazhdimësi të forcës së tij.Shpirti i Haxhiut derdhet tek njerëzit që sillen mirë dhe për ata që e vlerësojnë për atë që është.Mirësia e tij është e madhe dhe dhe e pakufishme.Qënia e tij si baba ka prodhuar dashuri prindërore familjare shoqërore dhe kombëtare është shpirt i mbjellur për të gjithë ata që e duan dhe e vlerësojnë në konpleksitet të vlerave të tij…Në portretin e tij pasqyrohet madhështia thjeshtësia dhe mirësia e tij hynore.Haxhiu i don të gjithë njerëzit e kësaj bote të cilët janë adhurim i gjithçkaje njerëzore në universin hynor të zotit.Haxhiun e trishton realiteti i sotëm , ku botën po e mbërthen e keqja, padia , indiferenca mungesa e shkollimeve prishja e mardhënieve familjare divorcet si dhuratë e kohës që po jetojmë, ku ndjenja dhe dhimshuria po zvogëlohen shpirti njerëzor po shkatërohet.qenia e të qenurit njeri po vuan keq e më keq …ku si shpëtim Haxhiu e shikon dashurinë si faktor që realizon marrëdhëniet e forta në mes individëve familjeve shoqërisë dhe kombit. Shpeshëherë në biseda me Haxhiun ai thkson:
Në jetën e njeriut ka gjithmonë barbari kaos, dhunë, dashuri, ndodhin fenomene që ndërpresin dialogjet mes njerëzve. Askujt nuk i shkon ndërment të komunikoj me njëri tjetërin atë që duhet të ketë nevojë ndryshe liria dhe egzistenca e tyre nuk do të kuptohej … por gjithmonë gjendet një mjet që prodhon dialog prodhon shpres gjithmonë ka diçka që punon pa u ndaluar natë apo ditë dimër apo verë ka një orë që mat kohën.Kështu është dhe Haxhi Dauti si sfidant i sfidave jetësore. Kjo parathënie mer shkas nga jeta e këtij patrioti të palodhur shumëdimensional për të cilën ndjehesh krenar për këtë që po shkruajmë Ai vjen gjithmonë drejtë njerëzve, drejt kohës dhe pse ajo ecën përpara. Le tua lejmë lexusëve këtë editorial për ta gjykuar këtë tematikë të veçantë interesante të jetës së Haxhiut në vite ….
Kur shkruajmë për Haxhi Dautin për këtë artist i gjithë kohës mbushemi me emocion dhe krijojmë imazhe më të qarta rreth zakoneve traditave të komësive të ndryshme. Haxhiu të jep mundësinë ta eksplorosh dhe ta radhisish jetën e tij në pafundësi ngjarjesh dhimbjesh në vajtje ardhje, ku ndëron gardorobën e tij në vendëqëndrime të vazhdushme në hapësirat kombëtare për të realizuar misionin e tij kombëtarë .Haxhi Dauti qëndëron në vtalitetin e ikonës së tij prej shqiptari njeri me vyrtyte të larta e të madhërishme si njeri i kohës moderne dhe si krenaria e Strugës siç dheksojnë shpeshëherë bashkëkombasit e tij në Strugë….Me Haxhi Dautin ndjehesh mirë sikur shkojmë në një vend të shejtë apo sikur ndodhemi tek busti i Skënderbeut apo i Adem Jasharit Ai gjithmonë të fut në borxh dhe borxhin kurrë nuk ta kërkon… Z. Haxhi ne shqiptarët gjithmonë kemi qenë bashkë dhe kemi luftuar për kauzën tonë të drejtë që të tjerët na e kanë mohuar dhe coptuar .fat histori, dhimbje njerëzore të gjallë e jo të gjallë që jetojmë prej egzistencës së njëri tjetërit. Njerëz të tillë ka raca shqiptare z Haxhi Dauti. A është Haxhi Dauti një eksponent që modelon këngën biznesin politikën rrethanat shoqërore patriotizmin e tij humanizmin vlerat njerëzore të tij në konpleks ndoshta gjatë leximit të librit të parë lexusi kushdoqoftë ai sa dopak do na jap një përgjigje konsesuale le të jetë ky editorial apo parathënie e librit të parë si sinbol për të qenë afër realitetit të jetës së Haxhi Dautit këtij artisti të madh dhe aktivistit të çështjes tonë kombëtare që Haxhiu po punon kaq shumë pa u ndalur në çdo kohë.. që banon në Amerikë. Haxhi Dauti kurë nuk e haron vendin e tij ku lindi në Frengovën e tij të dashur dhe ku u rit e u shkollua dhe filloj të këndoj këngën në STRUGËN E TIJ TË DASHUR E TË BUKUR.NDJEHEM ME PRIVILEGJ QË JAM NJË MISIONAR I TIJ PËR ÇËSHTJEN KOMBËTARE .RESPEKT DHE MIRNJOHJE PËR KËTË ARTIST QË VJEN NATYRËSHËM NË MAGJINË E GJITHË TROJEVE SHQIPTARE si PATRIOT i palodhur që nesër historia do flas me gojën plotë.
Mirënjohje pa fund z Haxhi për aq shumë që po bëni për çështjen tonë kombëtare shqiptare…..