Gjykimi i Thaçit me shumë gjasa do të fillojë në gusht të vitit të ardhshëm

epa07645497 President of the Republic of Kosovo Hashim Thaci reacts during an interview at his office in Pristina, Kosovo, 13 June 2019. Kosovans are marking with different activities the 20th anniversary when NATO troops entered Kosovo and the end of war. NATO troops entered Kosovo on 12 June 1999, following 78 days of air-strikes against Serb security forces to halt widespread ethnic cleanings and killings of Kosovo Albanian civilians. EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Procesi gjyqësor i ish-komandantit të UÇK-së, Hashim Thaçi dhe tre akuzuarve të tjerë nuk do të fillojë në Gjykatën Speciale në Hagë para gushtit të vitit 2021.

Kjo vijon nga urdhri i sotëm i gjyqtarit të procedurës paraprake Nikola Giju, i cili e caktoi seancën e dytë për situatën në këtë procedurë për të enjten, më 17 dhjetor.

Gjykatësi Giju tha se një nga temat e diskutimit do të jetë procesi i zbulimit të provave të prokurorisë përpara mbrojtjes së të pandehurit “të cilat, sipas orarit të punës, do të vazhdojnë deri në korrik 2021”.

Pasi që gjykatësi duhet t’u japë avokatëve mbrojtës mjaft kohë për t’i studiuar provat që ata marrin nga prokurorët, rrjedh që gjykimi mund të fillojë në gusht të vitit të ardhshëm.

Thaçi, (52), akuzohet, së bashku me Kadri Veselin, Rexhep Selimin dhe Jakup Krasniqin, siç pretendon Gjykata, për krime të kryera midis marsit 1998 dhe shtatorit 1999 në 34 arrestime të paligjshme të UÇK-së në Kosovë dhe Shqipëri kundër të paktën 407 të arrestuarve, nga të cilët të paktën 98 ishin të vrarë.

Aktakuza akuzon Thaçin për krime që janë kualifikuar, në gjashtë pika, si krime kundër njerëzimit dhe në katër pika si krime lufte.