Franca pret konsensus për ndalesën e importeve të naftës ruse

Ministrja e Mjedisit dhe Energjisë të Francës, Barbara Pompili, tha se është e bindur që shtetet e Bashkimit Evropian do të arrijnë konsensus deri në fund të javës për mënyrën se si t’i jepet fund importeve të naftës ruse.

“Disa shtete janë më të varura nga nafta ruse sesa të tjerat dhe prandaj ne duhet të tentojmë të gjejmë zgjidhje që këto shtete të pajtohen për sanksionet”, tha ajo për radion France Info.

“Por, mendoj se do të arrijmë ta bëjmë këtë”, shtoi ajo.

Gjatë kësaj jave, Franca ka qenë nikoqire e një takimi urgjent të ministrave të Energjisë së BE-së, ku është diskutuar për vendimin e Moskës për të ndaluar furnizimet me gaz në Bullgari dhe Poloni, për shkak se këto dy shtete kanë refuzuar që të paguajnë me rubla për furnizimet ruse.

BE-ja ka propozuar një plan që deri në fund të vitit të hiqet dorë nga importet e naftës ruse. Nëse ky propozim miratohet, atëherë brenda gjashtë muajve, blloku evropian do të heqë dorë nga nafta e papërpunuar dhe në tetë muaj nga produktet e rafinuara.

Shtetet e Bashkuara dhe Britania veçse kanë vendosur ndalesa ndaj naftës ruse pasi Rusia nisi pushtimin e Ukrainës më 24 shkurt.