Ethet e derrave afrikanë bëjnë kërdinë, virusi po përhapet me shpejtësi

Indonezia është bërë vendi i fundit aziatik që po përballet me shpërthimin e etheve të derrit afrikan, një virus vdekjeprurës i derrit që po shkatërron fermat në të gjithë rajonin.

Të mërkurën, Ministria e Bujqësisë tha se rreth 30,000 derra kanë ngordhur nga sëmundja në Sumatran e Veriut.

Virusi pritet të fshijë më shumë se gjysmën e derrave të Kinës këtë vit.

Australia është gjithnjë e më shumë e shqetësuar, duke rritur masat e sigurisë për të mbajtur jashtë ethet e derrave.

Edhe pse është e padëmshme për njerëzit, sëmundja mund të vrasë derrat brenda disa ditësh, dhe shkalla e vdekshmërisë mund të jetë deri në 100%, sipas Organizatës Botërore për Shëndetin e Kafshëve (OIE).

Virusi është veçanërisht i fortë, dhe është në gjendje të mbijetojë për shtatë ditë në gjendje normale, dhe për muaj me radhë në produktet e derrit të ngrirë.

Cilat vende kanë raportuar shpërthime?

Ndikimi më i madh deri më tani ka qenë në Kinë, por përhapja e virusit në të gjithë Azinë Jug-Lindore ka qenë gjithashtu shqetësues.

Vietnami dhe Filipinet kanë parë disa nga shpërthimet më të këqija në rajon.

Analistët në Rabobank presin që prodhimi i derrit të Vietnamit të bjerë me 21% këtë vit, dhe me një shtesë 8% vitin e ardhshëm.

Filipinet mund të kenë një rënie prej 13% në tufën e derrave të saj në vitin 2020, tha ai. Rabobank raportoi humbje me 55% të tufës së derrave për këtë vit.

Ministri i Bujqësisë në Indonezi Syahrul Yasin Limpo u tha gazetarëve deri më tani, se virusi është përqëndruar në pjesë të Sumatrës së Veriut.

“Po kryhet një trajtim serioz, përfshirë izolimin e atyre zonave,” tha z. Limpo.

Sëmundja është zbuluar gjithashtu në Mongoli, Kamboxhia, Korenë e Jugut, Korenë e Veriut, Myanmar dhe Timorin Lindor, sipas Organizatës së KB dhe Ushqimit të Bujqësisë .

Jashtë Azisë, OIE tha se sëmundja është gjithashtu e pranishme në pjesë të Evropës Lindore dhe Afrikës nën-Sahariane.