Ekspertët amerikanë të shëndetit. para tre muajsh paralajmëruan se koronavirusi do mund të vriste 65 milionë njerëz

Shkencëtarët në Qendrën prestigjioze Johns Hopkins për Sigurinë e Shëndetit modeluan një pandemi hipotetike në një kompjuter, si pjesë e hulumtimit tetorin e kaluar.

Simulimi parashikoi 65 milion njerëz nga çdo cep i botës dhe do të infektoheshin brenda vetëm 18 muajve.

Deri më tani, sëmundja shumë ngjitëse që shkatërroi Kinën ka vrarë 26 njerëz dhe ka infektuar më shumë se 900 – por ekspertët parashikojnë që numri i vërtetë të jetë me mijëra.

Dr Eric Toner, një studiues i vjetër në Johns Hopkins, tha që ai nuk ishte i tronditur kur dolën lajmet për shpërthimin e koronavirusit në Ëuhan në fund të dhjetorit.

“Kam menduar për një kohë të gjatë se virusi më i mundshëm që mund të shkaktojë një pandemi të re do të ishte një koronavirus,” i tha ai Business Insider.

‘Ne ende nuk e dimë se sa ngjitëse është. Ne e dimë se po përhapet nga personi në person, por nuk e dimë në çfarë mase’.

“Në përshtypje të parë duket se është më e butë se SARS. Kështu që është siguruese. Nga ana tjetër, mund të jetë më e transmetueshme se SARS, të paktën në mjedisin e komunitetit. ‘

Koronaviruset janë infeksione të traktit respirator që mund të çojnë në sëmundje si pneumoni ose ftohje të zakonshme.

Dr. Toner paralajmëron se pas gjashtë muajsh, pothuajse çdo vend në botë do të ketë raste të koronavirusit.