Deputeti suedez tregon tri arsyet pse nuk po liberalizohen vizat për Kosovën: Ja çka duhet të bëjë Qeveria e re

Deputeti në Parlamentin e Suedisë nga Partia Demokristiane Magnus Jacobsson, ka folur për liberalizimin e vizave për qytetarët e Kosovës. Në një intervistë ekskluzive për gazetën “Bota sot”, ai ka theksuar se problemi kryesor për hezitimin e Francës dhe Holandës në këtë çështje, është korrupsioni në Kosovë.

Deputeti, i cili disa herë ka thirrur interpelanca rreth liberalizimit të vizave për Kosovën, ka treguar edhe hapat që duhet t’i bëjë qeveria e Kosovës për të arritur këtë synim.

Jacobsson ka folur edhe për marrëveshjen finale me Serbinë, duke thënë se kjo e fundit do ta njohë Kosovën si një shtet të pavarur, nëse të dyja vendet arrijnë marrëdhënie më të mira përmes tregtisë.

Deputeti suedez ka thënë se Bashkimi Evropian duhet të negociojë me disa vende në Ballkan për anëtarësimin e Kosovës në BE. Ai ka kërkuar nga BE-ja që ta ndihmojë Kosovën për gjetjen e personave që ende figurojnë të zhdukur nga lufta e fundit në Kosovë.

Jacobsson ka treguar edhe arsyen se pse i kishte nominuar për Çmimin Nobel për Paqe Qeverinë e Kosovës, të Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe atë të Serbisë, për marrëveshjen e 4 shtatorit në Uashington.

Intervista e plotë:

“Bota sot”: Qe një kohë të gjatë keni ngritur zërin me kërkesën për liberalizimin e vizave për qytetarët e Kosovës? Pse nuk po ndodhë një gjë e tillë?

Magnus Jacobsson: Unë mendoj se ka disa arsye të ndryshme për këtë. Disa tregojnë problemin e korrupsionit në Kosovë, i cili është një çështje që duhet ta adresojnë qeveria e Kosovës, bizneset dhe qytetarët e Kosovës. Arsye tjetër është ndoshta që vendet individuale në BE kanë fushat e tyre që gjithashtu dëshirojnë rritjen e autonomisë dhe pavarësisë, gjë që i bën këto vende më hezituese për të lehtësuar Kosovën bazuar në vlerësimet e tyre politike. Ka edhe nga ata që shqetësohen se udhëtimi pa viza do të rezultojë që “të gjithë” të rinjtë që largohen nga Kosova.

“Bota sot”: Çka duhet të bëjë Kosova që t’i bind shtetet që po e kundërshtojnë liberalizimin (Francën dhe Holandën)?

Magnus Jacobsson: Vështirë të përgjigjem pasi realisht nuk ndjek debatin e brendshëm midis Francës dhe Holandës. Por në përgjithësi, mendoj se Kosova duhet të punojë në disa strategji. Njëra është forcimi i institucioneve ligjore në Kosovë në mënyrë që të luftohet korrupsioni. Unë besoj se ne duhet të vazhdojmë të punojmë me Shtetet e Bashkuara, e cila ka treguar se është një mik i një Kosove të lirë, se ajo duhet të vazhdojë të punojë me vendet e ndryshme të Bashkimit Evropian, dhe edhe nëse është e dhimbshme, ajo duhet të gradualisht të përmirësojë marrëdhëniet me Serbinë. Mbi këtë bazë, ndër të tjera, unë nominova marrëveshjen tregtare midis Kosovës dhe Serbisë për Çmimin Nobel për Paqe.

“Bota sot”: Ju personalisht çka do të bëni në këtë drejtim?

Magnus Jacobsson: Është gjithmonë e vështirë të japësh këshilla për vendet e tjera, por gruaja ime vjen nga Estonia dhe ata kanë bërë disa gjëra vërtet të mira që e kanë bërë zhvillimin e tyre pozitiv.

– Forcimi i policisë dhe luftimi i korrupsionit

– Investoni te të rinjtë përmes një sistemi të mirë arsimor

– Lehtësoni sipërmarrjen në mënyrë që të krijohen më shumë vende pune

– Krijoni një sistem taksash që perceptohet si i drejtë dhe ku njerëzit pranojnë dhe paguajnë taksat e tyre

Besoni se kjo është pjesë e asaj që çdo vend i ri duhet të bëjë. Atëherë ju duhen punë dhe të ardhura për shtetin nëse dëshironi ta bëni një vend të funksionojë.

“Bota sot”: Keni paralajmëruar se mund të ketë rritje të ndikimit rus dhe turk në Ballkan. Si mund të shmanget një gjë e tillë?

Magnus Jacobsson: Shtetet e Bashkuara do të vazhdojnë të përfshihen në Ballkan dhe unë besoj se Bashkimi Evropian duhet të rrisë interesin e tij për Ballkanin. Ballkani është pjesë e Evropës dhe për këtë arsye ne në Evropë duhet të sigurojmë që Ballkani të bëhet një pjesë e integruar mirë e BE-së dhe pjesës tjetër të Evropës. Tregtia e lirë dhe forma të tjera të bashkëpunimit dhe fakti që Ballkani është anëtar i BE-së në planin afatgjatë është ajo që unë besoj se është mënyra më e mirë për të zhvilluar Ballkanin me kalimin e kohës.

“Bota sot”: Ju keni nominuar për Çmimin Nobel për Paqe qeverinë e SHBA-së, të Kosovës dhe të Serbisë, pas arritjes së marrëveshjes më 4 shtator në Uashington. A do ta fitojnë ato këtë çmim?

Magnus Jacobsson: Fatkeqësisht, nuk mendoj kështu pasi kjo është perceptuar si e ndjeshme. Por duke bërë këtë nominim, unë i kam treguar botës së jashtme se gjëra pozitive po ndodhin në Ballkan. Nëse Kosova dhe Serbia arrijnë marrëdhënie më të mira përmes tregtisë dhe kontakteve të zgjeruara, unë shpresoj se në planin afatgjatë kjo do të çojë që Serbia ta njohë Kosovën si një shtet të pavarur, gjë që do ta bëjë më të lehtë integrimin e Kosovës në BE. Besoj se ishte mirë që Shtetet e Bashkuara morën këtë iniciativë dhe besoj se Bashkimi Evropian duhet të bëjë më shumë për të siguruar paqen dhe zhvillimin ekonomik, jo vetëm në Kosovë, por në të gjithë Ballkanin.

“Bota sot”: Si mund të arrihet marrëveshja finale mes Kosovës dhe Serbisë, përderisa presidenti serb Aleksandar Vuçiq po e kundërshton njohjen e Kosovës?

Magnus Jacobsson: Nuk e di. Sidoqoftë, të gjitha marrëveshjet duhet të negociohen ndërmjet palëve, të cilat për arsye të ndryshme nuk pajtohen. Lufta ishte e tmerrshme, mijëra njerëz vdiqën dhe u abuzuan. Ky është një fakt, por sado i vështirë të jetë, ne si politikanë duhet të përpiqemi të punojmë për të ardhmen.

Unë besoj se BE mund të kontribuojë, për shembull, duke negociuar me disa vende në Ballkan në të njëjtën kohë për një anëtarësim në BE dhe duke e lidhur anëtarësimin me njohjen e sovranitetit të njëri-tjetrit dhe duke ndihmuar në gjetjen e trupave të vdekur që nuk janë gjetur ende. Gjithkush ka të drejtë të shkojë te varri dhe të vajtojë të dashurit e tij.

“Bota sot”: Në bazë të rezultatit të zgjedhjeve, Kosova do të ketë tani një qeverisje me politikanë krejtësisht tjerë nga ata që ishin deri tani në pushtet. Cilat duhet të jenë prioritetet e qeverisë së re të Kosovës?

Magnus Jacobsson: Unë përmbahem nga komentimi mbi politikën e brendshme të Kosovës. Pavarësisht kësaj, qeverisë së re të Kosovës, i uroj fatin më të mirë dhe do të vazhdoj të përpiqem të shtoj nevojën për udhëtime pa viza dhe një punë më aktive të BE-së në Kosovë dhe Ballkan.

“Bota sot”: A mendoni se po menaxhohet mirë situata me Koronavirusin në Kosovë dhe më gjerë?

Magnus Jacobsson: Unë nuk jam i informuar sa duhet për mënyrën se si Kosova e ka trajtuar situatën, por në përgjithësi është e vështirë për ne si politikanë të gjykojmë nëse kemi bërë gjënë e duhur apo gjënë e gabuar. Virusi na ka prekur të gjithëve dhe ne duhet të ndihmojmë njëri-tjetrin në mënyrë që përfundimisht të kthehemi në një jetë normale.