Conte: Ditët më të këqija të pandemisë kanë mbaruar, sfidat përpara janë më të rënda

Kryeministri i Italisë Giuseppe Conte sot në Dhomën e Ulët të Parlamentit bëri thirrje për një “kthim të shpejtë të vendit në normalitet”, duke paralajmëruar përdorimin masiv të testeve për të zbuluar të infektuarit.

Conte u paraqiti një raport anëtarëve të Dhomës së Ulët për rezultatet e fazës së parë të lehtësimit të masave të karantinës dhe fillimin e fazës së dytë, kur u hoqën gati 90 për qind e ndalimeve të vendosura për shkak të infeksionit, duke vlerësuar përpjekjet e italianëve për të ruajtur masat e mbrojtjes.

Ai arriti në përfundimin se “pjesa më e keqe e pandemisë ka kaluar, por, sipas tij, Italia përballet me një sfidë edhe më të madhe, dhe kjo është të rindizni motorin ekonomik dhe të prodhimit të vendit”.

“Ajo që është para nesh është edhe më e vështirë,” tha ai, duke shtuar se qeveria kishte hyrë në fazën 2 të lehtësimit të masave, duke u mbështetur në besimin dhe përgjegjësinë e qytetarëve.

Conte deklaroi gjithashtu se një plan i saktë kombëtar për monitorimin e koronavirusit përmes testimit, si dhe aplikacioneve, mundëson përpilimin e imazheve të hollësishme në përhapjen koronare dhe mundëson futjen e shpejtë të masave kufizuese nëse ndodh që shpërthime të reja të epidemive ndodhin në territore të caktuara.

“Ne jemi të vetëdijshëm që kurba e infeksionit mund të rritet, por ne kemi llogaritur se infeksioni mund të mbahet nën kontroll”, tha kryeministri Conte, duke u bërë thirrje të gjithë qytetarëve, veçanërisht të rinjve, të respektojnë masat paraprake dhe distancën sociale:

“Në këtë fazë, më shumë se kurrë më parë, duke respektuar distancën e sigurisë kur është e nevojshme, përdorimi i maskave mbetet thelbësor. Nuk është koha për festa, për jetën e natës “, tha kryeministri Conte.

Pasdite, kryeministri Italian do t’i drejtohet Senatit, të cilit do të paraqesë gjithashtu një raport mbi rezultatet e fazës së parë të uljes së masave të karantinës dhe fillimin e fazës së dytë.