Çfarë pas Omicronit dhe kur do të përfundojë pandemia?

Pas 25 muajsh të një pandemie, jeta normale duket si një fantazi për shumëkënd dhe shumë kanë humbur shpresën se pandemia do të marrë fund të paktën këtë vit.

Megjithatë, shumë ekspertë të sëmundjeve infektive thonë se fundi i pandemisë së Coronavirusit është i mundur këtë vit, por nuk mendojnë se virusi do të zhduket.

“Unë mendoj se nëse bëjmë gjithçka siç duhet, në vitin 2022 coronavirusi nuk do të dominojë aq shumë në jetën tonë”, tha ai për CNN. Tom Frieden, i cili ishte drejtor i Qendrave të SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve nën Presidentin Barack Obama, tani është drejtor ekzekutiv dhe president i Resolve to Save Lives.

Si do të duket pjesa tjetër e pandemisë dhe kur do të ndodhë janë pyetjet që dr. Yvonne Maldonado, një epidemiologe dhe specialiste e sëmundjeve infektive dhe kolegët e saj u përpoqën të gjenin përgjigje.

Ka pasur një konsensus të përgjithshëm midis ekspertëve deri më tani për atë që mund të ndodhë më pas “Ne me të vërtetë nuk e dimë saktësisht,” tha Maldonado.

Ka modele dhe mësime nga pandemitë e kaluara, por mënyra në të cilën është shfaqur varianti shumë i varur i Omicron e ka komplikuar situatën. “Askush nga ne nuk priste një Omicron,” tha Maldonado. “Epo, kishte sugjerime, por ne nuk prisnim që të ndodhte pikërisht ashtu siç ndodhi.”

Omicron ka shkaktuar shumë probleme si për Evropën ashtu edhe për Shtetet e Bashkuara. Më shumë se një e katërta e të gjitha rasteve pandemike në SHBA u raportuan në muajin e kaluar, gjatë një rritje të infeksionit Omicron. Por vala duket se ka arritur kulmin në shumë zona, ndërsa në disa shtete si Georgia po shkakton ende probleme të mëdha.

Shkencëtarët e Afrikës së Jugut zbuluan për herë të parë variantin në nëntor, dhe së shpejti atje rastet arritën kulmin dhe ranë. E njëjta gjë ka ndodhur në Britaninë e Madhe dhe ekspertët besojnë se do të ndodhë kudo, transmeton Telegrafi.

John Swartzberg, një ekspert në sëmundjet infektive dhe vaksinologjinë dhe profesor klinik emeritus në Universitetin e Kalifornisë, tha se ai mund të thoshte në afat të shkurtër se katër deri në gjashtë javët e ardhshme sigurisht që do të ishin mjaft të vështira. Nga pranvera në verë, ai beson se do të jetë njësoj si vitin e kaluar, me një rënie të vazhdueshme të numrit të të infektuarve.

Coronavirusi, thotë ai, ndoshta nuk do të zhduket kurrë plotësisht. “Jam i bindur se një version tjetër i virusit do të shfaqet,” tha Maldonado. “Është një skenar që me të vërtetë shton pasigurinë për atë që do të vijë.”

Varianti tjetër i coronavirusit mund të jetë po aq ose edhe më i transmetueshëm se Omicron.

“Nuk është aspak e qartë se çfarë do të ndodhë më pas”, tha Dr. George Rutherford, një epidemiolog në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko. Ai tha se virusi mund të ndryshojë gradualisht, siç ka ndodhur me variantet alfa dhe beta. Ose ai mund të bëjë një kërcim vërtet të madh, si me delta dhe omicron.

Virusi i gripit H1N1, për shembull, ishte një virus i ri kur filloi një nga pandemitë më të këqija në histori në vitin 1918 – ai infektoi një të tretën e popullsisë së botës dhe vrau 50 milionë njerëz, shkruan CNN. Ajo pandemi përfundimisht përfundoi, por virusi është ende me ne sot.

Maldonado thekson se bota duhet të fokusohet në mbrojtjen e atyre që janë të ndjeshëm ndaj sëmundjeve të rënda, që të gjithë duhet të vaksinohen, të kenë qasje në antitrupat monoklonalë dhe ilaçe antivirale.

Skenari më i keq pas omicron do të ishte që variantet e reja të shmangnin mbrojtjen e sjellë nga vaksina, por shkencëtarët besojnë se shanset që kjo të ndodhë janë të vogla.

Anthony Fauci, drejtor i Institutit Kombëtar të Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive në SHBA, tha se shpresojnë të shmangin këtë skenar, por se asgjë nuk është e sigurt dhe se po përgatiten për më të keqen.