Çfarë fshihet pas kompanisë së Gruevskit që është në listën e zezë amerikane?

Pothuajse tre vjet pasi u arratis nga Maqedonia, ish-kryeministri Nikola Gruevski u bë biznesmen, raportoi Deutsche Welle korrikun e kaluar.

Ai regjistroi një kompani me aktivitet të gjerë biznesi në një qytet të vogël afër Budapestit.

Rreth njëzet kilometra në lindje të Budapestit ndodhet qyteti i vogël Pecel.

As historia dhe as lajmet aktuale në faqen e internetit të vendit, ku jetojnë gjithsej 14,328 banorë, nuk zbulojnë asgjë të veçantë për qytetin, djemtë më të famshëm të të cilit (sipas Wikipedia) janë një ish-ministër i mbrojtjes hungarez dhe një futbollist.

Por banorët e Pecelit – emri i të cilëve sipas historianëve vendas vjen nga termi i përbërë sllav që do të thotë “pesë fshatra” (pesë gola) – kanë një arsye të re për kënaqësi. Faqja e tyre mjaft e pakët në Wikipedia në të ardhmen mund të pasurohet me emrin e një shoku tjetër të shquar: Nikolla Gruevski, ish-kryeministër i Republikës së Maqedonisë.

Shtëpia në rrugën Boskai nr.9 nga 14 korriku i këtij viti është shtëpia e kompanisë së re të ish-kryeministrit – Shoqëria me përgjegjësi të kufizuar I.C.I.C (I.C.I.C.). Sipas dokumenteve të publikuara në Regjistrin Qendror të Kompanive të Hungarisë, Nikola Gruevski, i lindur më 31 gusht 1970, i ka kërkuar nënës së tij, Nadezhda Mijalkova, dhe ka marrë miratimin për të filluar një biznes me një kompani me seli në Pecel në adresën e mësipërme.

Nga këqyrja e dokumenteve të siguruara nga Deutsche Welle, mund të lexohet se Kompania me përgjegjësi të kufizuar planifikon aktivitete të gjera afariste në të paktën 10 sektorë të ndryshëm. Regjistrimi i kompanisë dhe nisja e aktivitetit i ka kushtuar rreth 8.300 euro.

Pasi Hungaria refuzoi ekstradimin e tij në Maqedoninë e Veriut, ku ai kërkohet për vuajtje të dënimit me burg dhe për gjykim në disa çështje penale, Gruevski tani po hap mundësi të reja karriere.(INA)