Borrell publikon një ‘non-paper’ të ri në Bruksel

Sot krerët e diplomacisë së Bashkimit Evropian do të zhvillojnë një diskutim strategjik në Bruksel mbi një angazhim më të fortë politik të BE-së me partnerët në Ballkanin Perëndimor, si dhe “bashkimin në potencialet e përbashkëta, veprimin e partnerit në përballjen me sfidat globale”.

Kjo thuhet në dokumentin përgatitor për sesionin ministror të sotëm të BE-së, i cili do të shikojë se si “së bashku të formojmë të ardhmen e përbashkët përmes Bashkimit Evropian përmes veprimeve urgjente dhe të përbashkëta”, me qëllim gjithashtu “forcimin e bashkëpunimit në fushën e sigurisë” .

Përfaqësuesi i Lartë i BE Josep Borrell do t’u paraqesë ministrave një “non-paper”, e cila thotë se qëllimi i qartë i Ballkanit Perëndimor është anëtarësimi i plotë në BE.

Një zyrtar i lartë i BE u tha gazetarëve se ministrat donin të përcaktonin se si të përmirësonin bashkëpunimin me Ballkanin Perëndimor “për hir të stabilitetit dhe sigurisë së vetë BE dhe Bashkimi mund të jetë i sigurt dhe i sigurt vetëm nëse Ballkani Perëndimor është i sigurt dhe elastik, duke kontribuar kështu në përmirësimin e shanseve për procesin që çon rajonin në Bashkimin Evropian “.

Ministrat e jashtëm të Bashkimit do ta konsiderojnë këtë më tej kur të takohen në formatin “Çështje të Përgjithshme” të martën dhe krerët e shteteve ose qeverive duhet të diskutojnë në qershor se si të përfshijnë marrëdhëniet me Ballkanin Perëndimor në përparësitë strategjike të BE.

Dokumenti përgatitor thekson se organet kryesore të BE-së kanë theksuar “perspektivën e qartë evropiane të rajonit” dhe Borrell do të paraqesë një analizë nga Shërbimi Evropian i Çështjeve Ndërkombëtare, i cili thotë se “integrimi i Ballkanit Perëndimor në Bashkim është politik, siguria dhe interesi ekonomik i investimeve gjeostrategjike të BE-së në një Bashkim të qëndrueshëm dhe të prosperuar “.

‘Non-paper’-i i hartuar nga “EEAS” tregon se një prani e fortë e BE është mënyra më e mirë për të parandaluar kthimin e Ballkanit Perëndimor drejt vendeve të tjera në botë, gjë që tregon qartë qëllimin e BE-së për të zvogëluar ndikimin e Kinës dhe Rusisë në Rajon.

Ndër të tjera, vihet re se procesi i negociatave midis Serbisë dhe Malit të Zi për anëtarësimin në Bashkim duhet të përshpejtohet, por sugjerohet gjithashtu që autoritetet në Beograd dhe Podgoricë duhet të “përmirësojnë dinamizmin e programit të tyre të reformës, veçanërisht në lidhje me sundimi i ligjit dhe orientimi gjeopolitik ”.

Më tej thuhet se Beogradi dhe Prishtina, duke pasur parasysh që të dy qeveritë atje tani kanë mbështetjen e fortë të elektoratit, duhet të shfrytëzojnë rastin për të arritur një marrëveshje gjithëpërfshirëse për normalizimin e marrëdhënieve, sepse, siç u përmend, nuk ka kohë për të humbur.

“Non-paper” e ekipit të Borrell kujton faktin se “Ballkani Perëndimor është një pjesë integrale e Evropës” dhe se “efekti ekonomik dhe demografik i përfshirjes së plotë të rajonit do të ishte më i vogël krahasuar me proceset e mëparshme të zgjerimit të BE”.

“Prodhimi i brendshëm bruto i rajonit është më pak se një përqind e popullsisë së BE dhe banorët e tij përfaqësojnë rreth katër përqind të popullsisë së Bashkimit, ndërsa përfitimi gjeopolitik për BE do të ishte i konsiderueshëm,” shtoi dokumenti.

Sipas EEAS, “tridhjetë vjet nga shpërbërja e Jugosllavisë, bashkimi i kontinentit është bërë një imperativ politik për Bashkimin Evropian”.

Dhe, siç thuhet, për BE-në, ai është një konfirmim i vlerave të tij, forcimi i autonomisë strategjike të Bashkimit, ruajtja e fqinjësisë së tij të menjëhershme nga ndikimet e jashtme të kundërta dhe një përparësi kyçe gjeopolitike, e cila meriton vëmendjen politike të rajonit si një tërësi “.

“Non-paper” e Borrell specifikon se qëllimi i qartë i Ballkanit Perëndimor është anëtarësimi i plotë në BE, dhe çdo sugjerim për të marrë rrugë të ndryshme paraqet një shpërqendrim me pasoja të këqija për punën e fortë që duhet të bëhet për të arritur vizionin e një të forti të bashkuar dhe Evropa e përparuar ”, është përfunduar në punim.