Boris Johnson “ringjall” projektin 20 miliardë dollarësh

Boris Johnson ka ringjallur planet për të ndërtuar një urë prej 20 miliardë dollarë midis Skocisë dhe Irlandës Veriore , me inxhinierë që kërkojnë të kopjojnë urën midis Suedisë dhe Danimarkës.

Kryeministri, i cili është i prirur të sanksionojë një seri projektesh të mëdha infrastrukturore, është gati të marrë rezultatet e një studimi të fizibilitetit për ndërtimin e një urës, 20 milje midis Irlandës Veriore dhe kontinentit britanik.

Një version i planit do të modelohej në Urën Oresund, e cila shkon për pesë milje nga bregu i Suedisë afër Malmo në një ishull artificial në mes të ngushticës Oresund, shkruan Daily Mail.

Planet për një lidhje midis Skocisë dhe Irlandës Veriore kthehen në 1869, kur inxhinieri irlandez Luke Livingston Macassey tha se do të “prirej për konsolidimin e perandorisë, aq shumë të dëshiruar nga të gjithë dashamirët e rendit dhe prosperitetit”.

Qeveria skoceze ka shprehur skepticizëm në lidhje me idenë, duke përmendur ‘një numër të dukshëm të pengesave praktike dhe sfidave’ dhe nevojën për ‘një vlerësim të fuqishëm të kostove ose përfitimeve të një projekti të tillë’.

Puna në Urën Oresund filloi në 1995 dhe u përfundua pesë vjet më vonë. Tani ajo shërben për transportin e më shumë se 60,000 udhëtarëve çdo ditë, me një rrugë me katër korsi në kuvertën e sipërme dhe dy shina trenash në nivelin e ulët.

Një burim tha se z. Johnson ishte i prirur të promovojë projekte të mëdha infrastrukturore por priste të shihte rezultatet e vlerësimit të fizibilitetit.