Beteja për barazi gjinore s’ka përfunduar

Vendosja urgjente e edukimit gjithëpërfshirës seksual, mbrojtja dhe parandalimi i dhunës familjare dhe gjinore nga institucionet, por edhe ndërprerjen e viktimizimit e cila ekziston në shumë institucione kërkuan sot aktivistet e të drejtave të grave të cilat sot pasdite marshuan në Shkup me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Gruas – 8 Marsit.

Marshi tradicionalisht organizohet nga Platforma për barazi gjinore, nën sloganin “Ti nuk je fajtore!”, siç theksoi Kalia Dimitrova nga Komiteti i Helsinkit për të Drejtat e Njeriut, qëllimi i marshit të sotëm është të festojmë luftën historike feministe, por edhe të kujtojmë se rruga drejt barazisë gjinore nuk ka mbaruar.

Këtu janë siç tha, të tregojnë se gratë duan, kërkojnë dhe meritojnë më shumë.

“Unë nuk njoh asnjë grua që nuk ka qenë viktimë e një lloj dhune apo ngacmimi të bazuar në gjini, ky është realiteti ynë. Akuza e viktimës duhet të përfundojë. Këtë vit marshuam nën sloganin ‘t’i nuk ke faj”, I nxitur nga një prej rasteve më të përsëritura të dhunës me bazë gjinore në vend, përkatësisht grupit telegram ‘Dhoma Publike’, ku qindra vajza dhe gra ishin të ekspozuara ndaj dhunës me bazë gjinore, dhe nuk ishte adresuar si e tillë në publik, tha Dimitrova.

Rrënjët e këtij problemi, sipas saj, janë në stereotipe gjinore, viktimizim të dyfishtë, dënim të viktimave gjë që e bëri të qartë se ai duhet të zgjidhet në të gjitha institucionet, në arsim, por edhe në familje. Ajo kujtoi se kjo qeveri, si dhe çdo e ardhshme pa dallim të ideologjisë, ka një detyrë dhe obligim të luftojë për barazinë gjinore në vend.

Meri Cvetkovska nga HERA në marsin e sotëm tha se lufta për të drejtat e grave nuk ka mbaruar ende, dhe kjo ditë ndërkombëtare për të drejtat e grave dhe mirëqenia e tyre, sipas saj, shënon luftën historike dhe akoma aktuale të grave për barazi ekonomike, politike dhe sociale në botë.

Ajo u bëri thirrje të gjitha grave që të luftojnë për gruan që nuk ka votuar deri dje, të luftojnë për vajzat e dhunuara në Indi, për pagë të pabarabartë midis burrave dhe grave në të gjithë botën, për urrejtjen delikate që është po aq e rrezikshme sa e qartë.