“Befason” eksperti gjerman: Mesazhet e SHBA-së dhe BE-së për Kurtin nuk janë problematike, ky politikan u bë krahu i Vuçiqit

Eksperti gjerman Kurt Bassuener nga organizata ndërkombëtare Këshilli për Politikën e Demokratizimit, me seli në Berlin, i ka cilësuar si shumë të rrezikshme dhe shqetësuese ngjarjet e fundit në veri të Kosovës.

Ai ka thënë për gazetën “Bota sot”, se është e logjikshme që kryetarët e komunave në veri, të zgjedhur ligjërisht, të marrin postet e tyre.

Megjithatë, sipas tij, dhuna që ndodhi gjatë katër ditëve të fundit në veri të Kosovës, ku u lënduan edhe pjesëtarë të KFOR-it, do të vështirësojë marrëdhëniet ndërkombëtare dhe rajonale për Kosovën.

“Ngjarjet në veri të Kosovës, së fundmi në Zveçan, janë tejet shqetësuese dhe të rrezikshme. Më vjen mirë që KFOR-i është i punësuar drejtpërdrejt tani, edhe pse jo për arsyet që kjo është dëshmuar e nevojshme. Çdo dhunë kërcënon të ketë një efekt metastatik dhe të vështirësojë marrëdhëniet ndërkomunitare, si dhe marrëdhëniet rajonale. Është logjike që kryetarët e komunave të zgjedhur ligjërisht të mund të marrin postet e tyre; Nënkuptimi se veprimi i tyre ishte provokues fuqizon efektivisht ata që bojkotuan zgjedhjet”, ka deklaruar Bassuener për “Bota sot”.

Institucionet e Kosovës u kritikuan ashpër nga partnerët ndërkombëtarë, madje u paralajmëruan edhe sanksione ndaj Qeverisë së Albin Kurtit.

Por, eksperti gjerman nuk beson se ato janë thellësisht problematike, veçse të njëjtat, siç ka theksuar ai, inkurajuan Beogradin për zhvillimet në veri.

“Unë nuk besoj se mesazhet perëndimore në lidhje me vendosjen e kryetarëve të zgjedhur të komunave nga Kosova janë thellësisht problematike – dhe sipas mendimit tim inkurajuan Beogradin dhe ata që ai mbështet në veri të Kosovës u inkurajuan nga sinjalet nga SHBA, BE dhe Kuinti gjithashtu, ashtu si mosnjohja e demonstratave masive në Beograd të shtunën”, ka nënvizuar Kurt Bassuener.

Ai ka kërkuar nga Perëndimi që të dyshifojë përpjekjet për ta larguar Serbinë nga ndikimi rus dhe kinez.

Eksperti ka kritikuar ashpër edhe kryeministrin e Shqipërisë Edi Rama, duke thënë se ai është bërë krahu i presidentit serb.

“Besoj se kjo pasqyron një pikëpamje mbizotëruese se pas 24 shkurtit 2022, Perëndimi duhet të dyfishojë përpjekjet e tij për të “fituar” Serbinë nga Rusia dhe Kina. Megjithatë, kjo është dëshmuar si një punë e marrë, duke pasur parasysh rëndësinë e arbitrazhit gjeopolitik në strategjinë e mbijetesës së Presidentit Vuçiq. Ajo vetëm ka inkurajuar forcat retrograde një iridentiste në mbarë rajonin. Serbia, me ideologjinë e saj Srpski Svet (që pasqyron Russkiy Mir të Rusisë) është më këmbëngulsja nga këto, por nuk është e vetmja. Kroacia ka përshpejtuar përpjekjet e saj vis a vis Bosnjës, me lehtësimin e Perëndimit. Dhe ndërsa Edi Rama nuk ka shprehur asgjë paralele (dhe nuk ka këmbë të dukshme mes qytetarëve të zakonshëm shqiptarë në të dyja anët e ndarjes së thellë politike), është e qartë se atij i pëlqen të jetë krahu i Vuçiqit dhe gëzon një rol të vetëpërcaktuar si lider etnik. Asnjë nga këto dinamika nuk ndihmon në forcimin e demokracisë, llogaridhënies, paqes rajonale, apo integrimit në BE dhe NATO të Ballkanit Perëndimor”, ka shtuar Kurt Bassuener për “Bota sot”.