Autoritetet e RMV-së presin që në verë Bullgaria të heq veton për hapjen e negociatave me BE-në

Pas 17 vitesh status kandidat, Maqedonia është e gatshme të vendosë një vijë drejt BE-së.

“Njoftimi i ministrit të Jashtëm se vendet anëtare të BE-së, përfshirë edhe Bullgarinë, do të presin verën për të marrë vendim për fillimin e negociatave, në të kundërtën angazhimi për tejkalimin e mosmarrëveshjes nuk do të jetë më në fokus”, tha sot kryeministri Dimitar Kovaçevski.

Që pritshmëritë, por edhe marrëdhëniet mes dy vendeve janë më pak në nivelin që ishin vetëm katër muaj më parë, kur me pritshmëri të mëdha të dyja qeveritë e reja, në Shkup dhe në Sofje, hynë në një proces të përshpejtuar të bashkëpunimit më të ngushtë dhe tejkalimit të mosmarrëveshjes, tregon se për momentin nuk ka një përgjigje konkrete nëse më 24 maj të dy vendet do të festojnë bashkërisht Shën Kiril dhe Metodin në Romë.

Megjithatë, pavarësisht bllokadës së re të paralajmëruar nga Bullgaria për në qershor, për Kovaçevskin nuk do të thotë se vendi do të largohet nga rruga evropiane, por se do të fokusohen më shumë në detyrat e shtëpisë dhe do të forcojë bashkëpunimin me vendet anëtare të Bashkimi.

Por, përveç tyre, Maqedonia do ta forcojë bashkëpunimin me SHBA-në, për të cilën për më pak se një muaj në Uashington do të fillojë dialogu strategjik mes dy vendeve, për të cilin ekipi i Maqedonisë do të përcaktohet javën e ardhshme.