Antarktiku goditet nga nxehtësia e lartë 65 gradë

Duke bërë temperaturën më të lartë në histori, Antarktiku thyen rekordin me temperaturë 65 gradë, raporton “WashingtonPost”.

Ky ndryshim i temperaturës është konsideruar një nga ndryshimet më të shpejta dhe një nga regjionet më të ngrohta.

Ky efekt u përforcua në një nivel lokal për shkak të një erë “foehn”, e karakterizuar nga ajri që fshin malin që fillon të kompresojë ndërsa presionet e ajrit rriten pranë sipërfaqes së tokës.  Kjo shkakton ngrohje shtesë.

Për më tepër, një vështrim në profilet e simuluara atmosferike gjatë kohës që goditi rekordin tregonte ajrin më të ngrohtë sesa në sipërfaqe – do të thotë çdo ajër që përzihej në nivelin e tokës mund të kishte një këmbë shtesë në ngrohjen.

David Bromwich hulumtues i gjendjes klimatike nga Universiteti Ohio State, tha se Antarktiku nuk është goditur kaq shumë nga nxehtësia që nga viti 1940.