Amiri zgjidh 30 detyra matematike për 2 orë, por jeton me një vakt buke në ditë

Nxënësi i klasës së tetë, 14-vjeçari Amir Destanov nga Qendra Ditore në Shuto Orizare, fitoi vendin e parë në klasën e 4-të, të 5-të dhe të 6-të, ndërsa këtë vit vendin e tretë në konkursin e matematikës “Kangur”. Për 1 orë e 45 minuta arriti të zgjidhë 30 detyra. Për garën ai u përgatit me Filipin, profesorin e matematikës nga Qendra Ditore.“Isha pesë vjeç kur i takova për herë të parë, sapo erdha me nënën time nga Velesi. Ne erdhëm në Shuto Orizare te vëllai dhe nëna ime, donin të më regjistronin këtu. Kur më thanë se mund të regjistrohesha, fillova të vija rregullisht”, tha Amir Destanov.

Përkundër gjendjes së keqe sociale në të cilën jeton, me një vakt në ditë nuk i del të kërkojë lëmoshë, por dëshiron të vazhdojë shkollimin në shkollën e mesme “Shaip Jusuf” në Shuto Orizare.

-Çfarë do të doje të bëheshe kur të rritesh?


-Unë dua të bëhem mësues matematike.

-A është kjo lënda juaj e preferuar?


-Po.


-Çfarë është interesante për ju nga matematika nga e cila disa njerëz kanë frikë dhe për shumë fëmijë nuk është as e preferuar? 


-Askush nuk mund të më gënjejë me para. Kur paguaj nuk mund të më kthejnë më pak. Ndoshta sepse di më shumë se ti dhe askush nuk mund të më mashtrojë askush.

Amiri është vetëm një nga rreth 500 fëmijët që në vend që të rriteshin në rrugë, stafi i Qendrës Ditore në Shuto Orizare u kujdesën që t’i përfshijnë në sistemin arsimor dhe të merrnin një shans për arsimim, kualifikim dhe punësim. Por jo vetëm me fëmijët, ata kanë punuar edhe me prindërit për t’i ndërgjegjësuar ata për nevojën e arsimimit. Por, fati i kësaj Qendre, e cila funksionon që nga viti 2006, është shumë i pasigurt, ndërsa punonjësit thonë se nga korriku mund të mos ekzistojë.

“Qendra ditore aktualisht mbështetet nga Qyteti i Shkupit, në muajin paraprak, prill, është përkrahur nga bashkëpunëtori shumëvjeçar i bashkësisë gjermane për bashkëpunim ndërkombëtar, por kjo qendër ditore ka mbështetje financiare deri në korrik. Presim që Ministria e Punës dhe Politikës Sociale të mbështesë aktivitetet e Qendrës Ditore”, tha Irena Velkovska, koordinator i Qendrës Ditore për Fëmijët e Rrugës në Shuto Orizarë.

Megjithatë, sipas ndryshimeve në Ligjin për Mbrojtjen Sociale, proces ky i nisur në vitin 2019, një nga mënyrat është licencimi i vetë organizatës. Qendra ditore ka kapërcyer periudhën nga viti 2019 deri në vitin 2020 duke u bërë apel fondacioneve dhe kompanive që të mbështesin aktivitetet e Qendrës. Kërkuam përgjigje edhe nga MPPS-ja se a do ta përkrahë Qendrën dhe çfarë ndërmerr për socializimin e fëmijëve të rrugës, por deri më tani nuk kemi marrë përgjigje.