Amerika dëshiron më pak trupa në Afganistan

Sekretari i Mbrojtjes së SHBA, Mark Esper, dëshiron të zvogëlojë numrin e trupave amerikane të vendosur në Afganistan “me ose pa një marrëveshje paqeje” me Talebanët, për t’i dhënë përparësi rajonit të Oqeanit Paqësor dhe Kinës strategjike.

Kreu i forcave amerikane në Afganistan, gjenerali Austin Miller, “beson se ai mund të zvogëlojë numrin,” tha Esper, duke folur para gazetarëve në një kohë kur shumë media amerikane po raportonin një njoftim të ardhshëm nga Presidenti Trump.

Gjenerali Miller “beson se ai mund të ruajë misionin e dyfishtë të marrëdhënies me grupet xhihadiste dhe trainimin e ushtrisë afgane,” shtoi ministri amerikan.

“Nga ana ime, do të doja të zvogëloja numrin e ushtarëve sepse dua t’i riatdhesoj ata” për të trajnuar në fusha të tjera dhe për t’u zhvilluar në Azi dhe Paqësor, shpjegoi ai.

“Në fund të fundit, zgjidhja më e mirë për Afganistanin është një marrëveshje politike” midis qeverisë dhe talebanëve, theksoi Esper.

“Por unë besoj se ne mund të zvogëlojmë numrin e ushtarëve me ose pa marrëveshje politike.”

Sekretari amerikan i mbrojtjes ka thënë se ai ende nuk ka dhënë një mandat në atë drejtim, duke theksuar se vendimi do të merret nga Trump, i cili kryeson ushtrinë amerikane.

Presidenti amerikan kishte bërë një vizitë rrufe në Afganistan për Falënderimet në fund të nëntorit.

Ai më pas kishte konfirmuar se dëshironte të zvogëlonte numrin e trupave amerikane në vend në 8,600 nga 13,000 -14,000 që është  tani.

“Ne mund të shkojmë shumë më larg se kaq,” kishte thënë Trump pa dhënë detaje të hollësishme.