Aggeler: Korrupsioni vazhdon të pengojë përparimin e Maqedonisë së Veriut

Shtetet e Bashkuara kanë mbështetur vazhdimisht qëllimin e Maqedonisë së Veriut për të qenë një vend i mirëqeverisur, demokratik, duke ofruar mundësi të barabarta për të gjithë qytetarët e saj, që nga pavarësia në 1991. Fokusi sot është në përmirësimin e produktivitetit ekonomik, inkurajimin e të rinjve për të marrë një rol aktiv në të ardhmen e vendit dhe uljen e korrupsionit. Edhe pse po ecën në rrugën drejt BE-së, korrupsioni vazhdon të pengojë përparimin e Maqedonisë së Veriut.

Këtë e theksoi ambasadorja amerikane Angela Ageler në një fjalim në manifestimin në Shkup me rastin e 30 vjetorit të partneritetit USAID-Agjencia Amerikane për Zhvillim Ndërkombëtar me Maqedoninë e Veriut. Ajo theksoi se gjatë tre dekadave të fundit, marrëdhënia me vendin ka evoluar në një partneritet dhe aleancë strategjike dhe tani, thotë ajo, ne punojmë së bashku si partnerë të barabartë – dhe miq – për të krijuar dhe zbatuar së bashku zgjidhje lokale dhe për të sjellë zhvillim të qëndrueshëm. dhe ndryshime pozitive.

“Tani fokusohemi më shumë në udhëheqjen dhe investimin tuaj në tre fusha kyçe: përmirësimi i produktivitetit ekonomik, inkurajimi i të rinjve për të marrë një rol aktiv në të ardhmen e vendit dhe reduktimi i korrupsionit. Kjo e fundit – ulja e korrupsionit – është e rëndësishme sepse korrupsioni në çdo formë e pengon këtë vend të përparojë ekonomikisht, socialisht, arsimor dhe strukturor, gjë që ne e dimë se mund dhe duhet të vazhdojë ta arrijë.

Edhe pse po ndërmerren hapa në rrugën drejt BE-së, korrupsioni vazhdon të pengojë përparimin e Maqedonisë së Veriut duke ngadalësuar rritjen ekonomike dhe duke inkurajuar të rinjtë më të talentuar të vendit që të kërkojnë mundësi jashtë vendit”, tha ambasadorja Aggeler.

Jemi krenarë që kemi qenë partneri juaj në 30 vitet e fundit, tha Aggeler, në të cilën kemi qenë dëshmitarë të ndryshimeve të rëndësishme gjatë kësaj periudhe, por, ajo nënvizoi, ka ende shumë sfida përpara.