41 për qind e amerikanëve nuk do të blejnë mallra kineze, 35 për qind e kinezëve nuk do të blejnë mallra amerikane

Një studim i ri nga Deutsche Bank tregon se 41 për qind e amerikanëve thonë se nuk do të blejnë produkte të prodhuara në Kinë, dhe 35 për qind e qytetarëve kinezë nuk do të blejnë më produkte nga Amerika.

Por ndërsa armiqësia e konsumatorit mund të rezultojë drejtpërdrejt nga vendet që kritikojnë njëri-tjetrin për keqmenaxhimin e tyre ndaj coronavirusit, ajo gjithashtu portretizon ndryshime të vazhdueshme në tregti midis dy fuqive ekonomike, transmeton Telegrafi.

Pasi SHBA kishte vendosur tarifa të larta ndaj produkteve kineze, tani presidenti amerikan Donald Trump kërcënoi me tarifa të reja dhe madje edhe “të ndërpresë të gjitha marrëveshjet” me Kinën, si një mënyrë për të ndëshkuar vendin për gjoja lejimin e përhapjes së pandemisë.

Në shenjë hakmarrjeje, zyrtarët kinezë dhe media në pronësi të shtetit akuzuan SHBA për fajësimin e Kinës për të devijuar sjelljen e saj të keq të epidemisë.

Por edhe jashtë epidemisë COVID-19, vendet ka të ngjarë të bien ndesh me teknologjitë në zhvillim si ndërmarrjet shtetërore kineze, inteligjencën artificiale dhe rrjetet celulare super të shpejtë 5G, thotë ish-kryetari i Rezervës Federale, Janet Yellen.