Virusi vdekjeprurës mund të ketë arritur në Britani të Madhe, numri i vdekjeve nga virusi kinez rritet në shtatëmbëdhjetë

Aeroporti Heathrow njoftoi se do të marrë masat e jashtëzakonshme për të ndarë të gjithë pasagjerët që fluturojnë në Britani të Madhe nga Wuhan – qyteti kinez që supozohet se është origjina e virusit vdekjeprurës, se mund të kenë ndalesa që të mos hyjnë në Britani, nëse vërehet se janë të dyshuar.

Shefat e shëndetësisë tani kanë ngritur nivelin e alarmit në Mbretërinë e Bashkuar dhe një tha që këtë mëngjes shpërthimi aktualisht ka një normë të vdekjes të ngjashme me pandeminë globale të gripit spanjoll në vitin 1918, i cili mbyti më shumë se 50 milionë njerëz.

Shkencëtarët kryesorë gjithashtu kanë paralajmëruar sot se deri në 10,000 pacientë mund të kenë kapur virusin në formë SARS në Wuhan – më shumë se dyfishi i vlerësimit të mëparshëm.

Zyrtarisht, 526 njerëz janë diagnostikuar dhe Qeveria Provinciale Hubei tani ka konfirmuar se numri i vdekjeve pothuajse është dyfishuar, nga nëntë në 17.

Ndryshe, gjatë ditës së martë u tha se virusi kishte arritur në SHBA.

Një burrë në të 30-at e tij nga Washington State, i cili kishte udhëtuar nga Wuhan, u konfirmua se ishte rasti i pare në Amerikë.

Pacientët tashmë janë konfirmuar në Tajlandë, Korenë e Jugut, Tajvan dhe Japoni, dhe një njeri në Australi po testohet për virusin.

Presidenti amerikan Donald Trump tha sot se Amerika ‘ka një plan’ për të përmirësuar përhapjen e virusit, për të cilin zyrtarët kanë konfirmuar se mund të përhapet midis njerëzve.

Shkencëtarët po përpiqen dëshpërimisht të përmbajnë shpërthimin e virusit, për të cilin shkencëtarët thonë se mund të ketë ardhur nga lakuriqët dhe mund të shkaktojë ethe dhe pneumoni.