Turqia kritikon BE-në për atë që i bëri Ballkanit Perëndimor në Samitin e fundit

Turqia ka vënë në pikëpyetje vonesën e Bashkimit Evropian në dhënien e statusit të kandidaturës për vendet e Ballkanit, pasi blloku i dha atë status Ukrainës dhe Moldavisë në Samitin e BE-së të enjten.

Në një deklaratë të Ministrisë së Jashtme turke thuhet se qeveria është “e kënaqur që Ukrainës dhe Moldavisë iu dha statusi i vendit kandidat dhe Gjeorgjisë iu dha perspektiva e anëtarësimit në BE në Samit. Megjithatë, është e çuditshme që negociatat e pranimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, të cilat aktualisht janë vende kandidate, nuk kanë filluar ende.”

Ministria deklaroi se gjithashtu “dhënia e një statusi kandidat Bosnje dhe Hercegovinës sa më shpejt që të jetë e mundur do të ketë përfitime në gjeografinë më të gjerë evropiane, përfshirë Ballkanin”. Ai theksoi se Turqia “beson se BE duhet të angazhohet me të gjitha vendet kandidate sinqerisht dhe se proceset e pranimit duhet të avancohen mbi bazën e meritës.”

Liderët e gjashtë shteteve ballkanike – Shqipërisë, Bosnjës, Kosovës, Malit të Zi, Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë – u ankuan gjithashtu për standard të dyfishtë në trajtimin nga BE-ja, ndërsa në të njëjtën kohë përshëndetën statusin e ri të Ukrainës dhe Moldavisë.

Dy vendet e Evropës Lindore, thanë ata, fituan statusin e kandidaturës për anëtarësim në bllok përpara tyre, pavarësisht se shtetet e Ballkanit presin avancimin e negociatave të anëtarësimit për shumë vite. Disa kanë pritur për gati dy dekada.

Udhëheqja e BE-së e ka justifikuar vendimin duke këmbëngulur se Kievi dhe Kishinau duhet të kenë përparësi në proceset e tyre të anëtarësimit për shkak të pushtimit të vazhdueshëm rus të Ukrainës dhe afërsisë së dy kandidatëve me ofensivën e Moskës. BE thotë gjithashtu se vendet e Ballkanit duhet ende të miratojnë reforma ekonomike, gjyqësore dhe politike në mënyrë që t’u jepet anëtarësimi në bllok.

Një deklaratë e Këshillit Evropian pohoi se bashkimi “shpreh angazhimin e tij të plotë dhe të qartë ndaj perspektivës së anëtarësimit në BE të Ballkanit Perëndimor dhe bën thirrje për përshpejtimin e procesit të anëtarësimit”.

Kritikat e Turqisë ndaj vendimit të BE-së dhe masave në dukje të njëanshme vijnë në një kohë kur marrëdhëniet e Ankarasë me bllokun janë në një pikë të ulët, me mosmarrëveshjen e vendit me Greqinë mbi militarizimin e ishujve të Egjeut dhe rishfaqjen e kërcënimeve ndaj sigurisë kombëtare të Turqisë gjatë muajt e fundit. Më parë këtë javë, kreu i Komisionit Evropian deklaroi se Turqia po largohet gjithnjë e më shumë nga blloku dhe oferta e saj për të fituar anëtarësimin në të.