Turistët shkatërrojnë fshatin përrallor austriak

Hallstatt ndodhet në ultësirat e malit afër liqenit Hallstatt dhe është emëruar si vendi më i popullarizuar nga rrjeti social Instagram.

Kjo bukuri alpine është shtëpia e 750 personave dhe mbrohet nga UNESCO. Sidoqoftë, pasi Hallstatt u paraqit në një shfaqje udhëtimesh në Korenë e Jugut në 2006, një numër i madh turistësh filluan ta vizitojnë atë.

Këto turma ishin të durueshme deri në vitin 2013, kur dikush shprehu dyshime se Mbretëria Arendale nga filmi i animuar Frozen ishte modeluar në Hallstatt. Popullariteti i këtij vendi po rritet për shkak të rrjeteve sociale, pasi vendi është me të vërtetë “fotogjenik”.

Pasi që fotot filluan të qarkullojnë në internet, 10,000 turistë aziatikë kalojnë çdo ditë nëpër rrugët e Hallstatt, që do të thotë se ka gjashtë herë më shumë turistë sesa në Venecia, kur e krahasojnë popullsinë me raportin turistik.

Është pothuajse e pamundur të shijosh shëtitjen dhe pamjen për shkak të numrit të njerëzve që enden përreth, dhe përveç turistëve me shkopinj selfie, të rinjtë martohen këtu për shkak të fotove të bukura.

Në fund të nëntorit 2019, një zjarr shpërtheu në Hallstatt, duke dëmtuar pjesën më të madhe të strukturave bregdetare të shekullit 16. Turistëve iu kërkua të mos vinin në atë pjesë të Hallstatt atë ditë, por pothuajse nuk kishte asnjë mënyrë për të dalë kundër turistëve.

Kjo ka zgjuar vetëdijen e autoriteteve, të cilët tani po gjejnë një mënyrë për të zvogëluar numrin e turistëve në Hallstatt, dhe kryetari i bashkisë thotë se Hallstatt është një pjesë e rëndësishme e historisë kulturore, dhe jo një muze.

“Ne duam që të ketë tre herë më pak turistë, por ne nuk kemi një mënyrë për t’i ndaluar ata”, tha Alexander Schuetz, transmeton KosovaPress.

Sidoqoftë, pasi që shumë njerëz janë të dëmshëm për një vend kaq të vogël, jo të gjithë ankohen për këtë.

Ata që shesin suvenire, mbajnë restorante, banesa me qira ose në ndonjë mënyrë fitojnë para nga turistët, nuk ankohen aspak për bollëkun e tyre, por i konsiderojnë ata si “minierat e tyre të arit”, shkruan “The Sun”.