Taksa 100 për qind/ Serbia: Kemi humbur 461 milionë euro – nuk e shkruajmë ‘Republika e Kosovës’ në mallrat serbe

Ai ka bërë të ditur se Serbia ka pësuar humbje të afër gjysmë miliard euro nga taksa 100 për qind për 14 muaj, shkruajnë mediat serbe.

Ljajiq tha sot për Radiotelevizionin e Serbisë se pasojat janë afatgjata për biznesmenët serb që kanë bashkëpunuar me biznesmenët e Kosovës, sepse sipas tij do të jetë e vështirë që ata të kthehen në treg edhe pasi të hiqen tarifat.

Ai ka shtuar se importuesit e Kosovës tashmë janë duke paguar më shtrenjtë për grurin që importohet në Kosovë.

“Vendet e rajonit për rreth e kanë shfrytëzuar taksën 100 për qind ndaj Serbisë dhe kanë shtuar eksportin e grurit dhe produkteve të tjera, duke shitur më shumë mallra në Kosovë”, ka thënë Ljajiq.

Ljajiq ka thënë se do të ishte e vështirë nëse Kosova heq taksat dhe vendos reciprocitetin dhe kërkon që të shkruhet Republika e Kosovës në fatura.

Sipas tij, ka biznesmenë që nuk duan ta nënshkruajnë dhe sipas tij, zakonet e Serbisë vështirë që do të lejojnë të dalin mallra të tilla nga Serbia.

Ljajiq tha se Serbia është e gatshme të heqë barrierat dhe dëshiron tregti të lirë, kështu duke vlerësuar si pozitive marrëveshjet për hekurudha dhe rrugët ajrore, por tha se nuk ka përparim pa u hequr taksa.