Shekerinska: Bisedojmë dhe me prodhues kinez për vaksinat

Ministrja e Mbrojtjes, Radmila Sekerinska, në Tv Telma foli për vaksinën kundër virusit.

“Ne kemi diskutuar vaksinat për disa muaj dhe po kërkojmë një mënyrë për të vaksinuar më shpejt popullatën. Ne vendosëm pikat kryesore në mekanizmin Kovacs, por ne i kontaktuam të gjithë prodhuesit vetë, si Pfizer ashtu edhe kompania kineze e vaksinave, vaksinat e tyre kanë kaluar testet dhe ajo kineze do të regjistrohet mjaft shpejt nga organi rregullator Evropian. Në një atmosferë kaq të ndezur për vendet e vogla është e vështirë, dhe vetë BE-ja po përballet me probleme dhe ata nuk mund të porosisin sasi të mëdha, kështu që në disa vende edhe vaksinimi ndalet. Ne kemi përfunduar negociatat me Pfizer, presim sasitë e para përmes Kovax, dhe po negociojmë me prodhuesin kinez. Vaksina ruse filloi të përdoret pa kaluar të gjitha fazat e testimit, por sot ka tashmë vlerësime pozitive për të. “Ne kemi treguar orientimin tonë gjeopolitik në veprim shumë herë, kemi marrëdhënie me rregullatorët evropianë dhe amerikanë dhe ishte më e lehtë për të negociuar për ato vaksina, por tani duhet të shikojmë më gjerësisht,” tha Shekerinska.

Ajo shpjegoi se kur zbuluan se prodhimi nuk do të përmbushte sasitë e kërkuara të vaksinave, qeveria filloi të negociojë me prodhuesit e tjerë.

“Sapo u bë e qartë se prodhimi nuk do të plotësonte sasitë e kërkuara të vaksinave, ne filluam negociatat me prodhuesit e tjerë. “Sot në asnjë vend nuk mund të gjeni informacion se sa kushtojnë vaksinat, sa para do të shpenzojnë vendet për vaksinat … Nëse ne do të ishim të parët që do të dilnim me këtë, kush e di se çfarë do të na kishte ndodhur këtu,” tha ajo.