Sarkozi dënohet me 3 vjet burg

Gjykata Penale e Parisit sot i shpalli fajtor për korrupsion dhe tregti me nxikime Nikola Sarkozi, si dhe avokatin Tieri Hercog dhe ish-gjykatësin Zhilbert Azibert në të ashtuquajturin skandal “përgjime të Pol Bizmut”. Ish presidenti u dënua me tre vjet burg, nga të cilat dy me kusht për korrupsion.

Në dhjetor të vitit 2020, Prokuroria kombëtare financiare (PNF) kërkoi dënime shumë të rënda: katër vjet burg, dy prej të cilave u pezulluan kundër ish-gjykatësit Zhilbert Azibert; katër vjet burg, dy prej të cilëve u pezulluan, me një ndalim pesë-vjeçar profesional ndaj avokatit Tieri Hercog; katër vjet burg, duke përfshirë dy dënime me kusht kundër Nikola Sarkozi. Të tre ishin përgjegjës për korrupsionin dhe ndikimin në shitje.

Ky është një vendim historik i gjykatës, më shumë se nëntë vjet pasi Jacques Chirac u dënua me dy vjet burg në një çështje pune të trilluar në Paris. Ky vendim do të jetë vendimtar për Nikola Sarkozi, i cili po përballet me një gjyq të dytë në 17 mars, në çështjen “Bigmalion”, në lidhje me kostot e fushatës së tij presidenciale në 2012. Ai u tërhoq nga politika në 2016, por është ende shumë popullor me të djathtën, një vit para zgjedhjeve të ardhshme presidenciale, Nikola Sarkozi para se të lexonte vendimin kërkoi të “lahej nga kjo fyerje”.

Ky vendim do të mbetet përfundimtar derisa nuk apelohet.