Restaurimi dhe mbrojtja e ligatinave kontribut thelbësor në ruajtjen e biodiversitetit

Kina shton disa zona në listën e ligatinave me rëndësi ndërkombëtare
Tetëmbëdhjetë ligatina në Kinë u caktuan në vitin 2022 si ligatina me rëndësi ndërkombëtare, sipas Konventës Ramsar për Ligatinat, njoftoi Administrata Kombëtare e Pyjeve dhe Kullotave, në kuadër të Ditës Botërore të Ligatinave, citon “Xinhua”.

Tashmë, ligatinat e Kinës me rëndësi ndërkombëtare përfshijnë 82 zona, duke mbuluar një sipërfaqe prej 7.647 milionë hektarësh, e katërta më e madhe në botë, sipas Administratës Kombëtare të Pyjeve dhe Kullotave.

Si një pjesëmarrëse e rëndësishme, kontribuese dhe udhëheqëse e mbrojtjes dhe restaurimit global të ligatinave, Kina zotohet të përmbushë detyrimet e saj sipas Konventës për Ligatinat, të vazhdojë të forcojë ruajtjen e origjinalitetit dhe integritetit të ligatinave, të zbatojë planifikimin kombëtar të mbrojtjes së ligatinave dhe projekte kryesore të mbrojtjes së ligatinave më të rëndësishme në menaxhimin e rezervave natyrore dhe përmirësimin e platformës ndërkombëtare të shkëmbimit dhe bashkëpunimit.

Deri më tani, më shumë se 2400 ligatina në mbarë botën janë cilësuar si Ligatinat me Rëndësi Ndërkombëtare, të njohura edhe si Zonat Ramsar.
Ligatinat përfshijnë trupa ujorë natyrorë dhe artificialë në tokë, si lumenjtë, liqenet, kënetat, rrafshnaltat e orizit dhe disa zona bregdetare.

Të njohura si “veshkat e Tokës” dhe një rezervuar i biodiversitetit, ato mund të pastrojnë ujin dhe të ofrojnë ushqim dhe strehim për zogjtë shtegtarë. Ato janë ndër rezervat kryesore të karbonit në Tokë, ekzistenca e të cilëve kontribuon në përpjekjet globale për të reduktuar emetimet e karbonit .