Politikanë nga 12 vende bashkohen për të kërkuar ndalimin e armëve ndaj Izraelit

Më shumë se 200 deputetë nga 12 vende janë zotuar të përpiqen të bindin qeveritë e tyre për të vendosur një ndalim të shitjes së armëve në Izrael, duke argumentuar se ata nuk do të jenë bashkëpunëtorë në “shkeljen e rëndë të ligjit ndërkombëtar nga Izraeli” në sulmin e tij ndaj Gazës.

Letra, e organizuar nga Progressive International, një rrjet deputetësh dhe aktivistësh socialistë të fokusuar në drejtësinë ndërkombëtare, shihet si masa më e mirë praktike e mundshme për të sjellë zemërimin publik mbi 30 mijë vdekjet e palestinezëve në Gaza në zemër të parlamenteve, ku bën thirrje për një armëpushimi i menjëhershëm i pakushtëzuar deri më tani ka rënë në vesh të shurdhër ose është refuzuar nga qeveritë kombëtare.

Organizatorët besojnë se qeveritë që furnizojnë me armë janë të cenueshme ndaj sfidave ligjore duke pasur parasysh shkallën e shkatërrimit në Gaza që ata thonë se shtrihet përtej çdo përkufizimi të vetëmbrojtjes apo proporcionalitetit.

Nënshkruesit janë të gjithë deputetë në parlamentet ku qeveritë lejojnë shitjen e armëve në Izrael, raporton The Guardian, transmeton Klankosova.tv.

Nëntë janë liderë aktualë ose ish-liderë të partive politike, duke përfshirë ish-udhëheqësin e Partisë Laburiste në Mbretërinë e Bashkuar, Jeremy Corbyn; liderja e partisë së Gjelbërve në senatin australian, Larissa Waters; koordinatori i France Unbowed, Manuel Bompard; sekretari kombëtar i Partisë së Punëtorëve të Belgjikës, Peter Mertens; deputetja kanadeze dhe anëtare e këshillit Ndërkombëtar Progresiv, Niki Ashton; deputeti federal brazilian Nilto Tatto; ish-udhëheqësi i Die Linke, Bernd Riexinger; lideri i partisë spanjolle Podemos, Ione Belarra; lideri i Partisë Socialiste Holandeze, Jimmy Dijk; irlandez teachta dála (anëtar i parlamentit) Thomas Pringle; dhe ish-bashkëkryetari i Partisë Demokratike Popullore në Turqi, Sezai Temelli. Nënshkruesja e vetme nga ShBA-të është kongresmenja e Miçiganit, Rashida Tlaib.

Aksioni i parlamentarëve mbështetet nga themeluesi i France Unbowed, Jean-Luc Mélenchon, ministri i qeverisë spanjolle Pablo Bustinduy dhe politikani i shquar indian Jignesh Mevani.

Në Mbretërinë e Bashkuar, 39 parlamentarë kanë nënshkruar letrën, duke përfshirë Laburistët, Partinë Kombëtare Skoceze, deputetë të pavarur dhe deputetë të Partisë Social Demokrate dhe Laburiste (SDLP).