Petrovska: Vetëm të bashkuar mund t’i luftojmë kërcënimet hibride

Ministrja e Mbrojtjes, Sllavjanka Petrovska, ka theksuar në debatin e sotëm “E ardhmja e NATO-s dhe Ballkanit: Përvojat nga Estonia” rëndësinë e bashkëpunimit dhe bashkërendimit në luftën kundër kërcënimeve hibride. Ajo ka përmendur që vetëm me një përgjigje të koordinuar dhe ndërtimin e shoqërisë së fortë kundër dezinformimit, vendet mund të përballen me kërcënimin hibrid. Petrovska gjithashtu ka theksuar se hapësira dhe transparenca institucionale janë thelbësore në luftën kundër dezinformimit.

Në lidhje me anëtarësimin në NATO, Petrovska ka vlerësuar vendimin e vendit për t’u bërë anëtare e plotë e NATO-s si një investim të rëndësishëm në sigurinë kombëtare.

Përsa i përket bashkëpunimit rajonal, ministrja Petrovska ka thënë se ky është thelbësor për procesin integrues të rajonit dhe ka mbështetur politikën e dyerve të hapura të NATO-s. Ajo gjithashtu ka theksuar rëndësinë e procesit integrues evropian për sigurinë në rajon dhe për afrimin më të madh me Bashkimin Evropian.

Debati ka qenë pjesë e një projekti për ngritjen e vetëdijes publike për NATO-n dhe qëndrueshmërinë e Ballkanit, organizuar nga Qendra për Hulumtime Strategjike dhe Dokumentim nga Shkupi dhe Shkolla e Uashingtonit për Studime të Avancuara Ndërkombëtare në Universitetin Johns Hopkins. Në këtë debat kanë marrë pjesë ekspertë nga Estonia, të cilët kanë ndarë përvojat e tyre në trajtimin e fushatave dezinformuese dhe ndikimin e agresionit rus në Ukrainë.