Pendarovski: Ndryshimi i kufijve do të çonte në një luftë shkatërruese

Lëvizja e kufijve në Ballkan do të çonte në një luftë shkatërruese të menjëhershme, ka thënë presidenti i Maqedonisë së Veriut, Stevo Pendarovski. Komentet e kreut të shtetit maqedonas vijnë pas publikimit të një “non-paper” së fundmi që mbron rivendosjen e kufijve të shteteve tashmë të formuara pas shpërbërjes së Jugosllavisë.

Dokumenti i nënshkruar, i quajtur si “non-paper” në qarqet diplomatike, propozon zgjerimin e Serbisë, Kroacisë dhe Shqipërisë në dëm të Bosnjë-Hercegovinës, Maqedonisë së Veriut dhe Kosovës.

“Ju nuk mund të ndryshoni kufijtë në Ballkan dhe të mos keni një të njëjtën ditë pasdite një banjë gjaku, aq e thjeshtë sa ajo”, tha Pendarovski në një intervistë për Euronews.

Pendarovski tha se ai kurrë nuk do të pranonte ndryshimet e kufijve në Maqedoninë e Veriut, duke argumentuar se kostoja njerëzore që sjellin këto transformime është shumë e rëndë për t’u përballuar.

“Shkëmbimi i fundit i njerëzve dhe territoreve afër kontinentit Evropian ndodhi në 1923 me marrëveshjen e Lozanës midis [asaj që ishte atëherë] Turqisë dhe Greqisë, dhe nën kujdesin e rëndë dhe monitorimin e fuqisë së madhe të asaj periudhe të kohës”.

“Ju mund të flisni me disa nga brezat e ardhshëm të atyre njerëzve që vuajtën më shumë në atë periudhë të kohës. Ata ende mbajnë shenja të rënda në shpirtrat e tyre dhe kurrë nuk kanë qenë për të parë shtëpitë e tyre. Kjo ndryshoi plotësisht demografinë në disa pjesë të Turqisë së sotme dhe disa pjesë në Greqinë e sotme”.

Pendarovski mes tjerash thotë se as nuk mund të mendojë për rrjedhjen e mundshme të këtij skenari pasi do të shihnim vuajtje të tmerrshme të njerëzve.

“Kështu që nuk do të doja të mendoja fare për atë rrjedhë të mundshme të skenarit sepse do të shohim vuajtje të tmerrshme të njerëzve të zakonshëm. Ata që po vizatojnë ose rishikojnë hartat në tryezë, ata nuk po vuajnë. Dhe ne kemi mjaft nga ato në historinë e Ballkanit”, është shprehur Pendarovski.

Teksa vërtetësia e këtij “non-paper” nuk është verifikuar edhe megjithatë ka shkaktuar zemërim dhe tronditje në të gjithë Ballkanin, ku tema e kufijve mbetet një çështje mjaft e diskutueshme dhe përçarëse.

Disa vende dhe anëtarë të Parlamentit Evropian e kanë refuzuar përfshirjen e tyre në këtë “non-paper” institucionet e BE-së janë përmbajtur nga dhënia e ndonjë reagimi zyrtar.

“Ato institucionet e BE duhet të dënojnë këto ide, pavarësisht se kush është krijuesi, i cili është lajmëtari i këtyre ideve,” tha Pendarovski, duke pranuar se nuk din më shumë detaje rreth dokumentit përveç atyre që u dhanë në shtyp.

“Këto ide janë shumë të rrezikshme, veçanërisht në rajon, i cili ka qenë kohët e fundit nga ajo seri e përgjakshme e luftërave të fundit ballkanike në vitet 1990. Ne kemi më shumë se 100 mijë njerëz të vrarë në të gjithë rajonin, miliona të zhvendosur, dëmtime të mëdha në shtëpitë e tyre. Më e mira dhe më e ndritshmja ka lënë pafundësisht rajonin dhe vendlindjet e tyre”, ka thënë Pendarovski.