Padi ndaj Joveskit, lejoi Katica Janevën të veprojë edhe nga paraburgimi (Dokument)

Padi penale kundër prokurorit publik Lubomir Joveski është ngritur sot për refuzimin e tij për të larguar ish-prokuroren speciale Katica Janeva nga detyra, pasiqë ajo u mbajt në paraburgim. Ankesa u paraqit nga Shoqata e Qytetarëve në Manastir, ku thuhet se Joveski abuzoi me pozitën e tij zyrtare duke lejuar Janeva të mbetet prokurore special dhe të veprojë nga paraburgimi.

Megjithëse ai e dinte që ishte ngritur padi penale dhe se ishte caktuar masa e ndalimit ndaj Katica Janeva, Joveski nuk kishte ndërmarrë asnjë veprim zyrtar për t’u distancuar nga pozita e Prokurorit Publik.

Ndërsa ishte në paraburgim ajo abuzoi nga zyra e saj duke dërguar letër me shkrim për të dorëzuar të gjitha çështjet penale që ishin në prokurorinë e saj, përfshirë ato që ishin ngritur në mënyrë të kundërligjshme pas përfundimit të periudhës ligjore prej 18 muajsh, shkruan në ankesën kundër Joveskit.

Sipas Shoqatës, kjo rezultoi në dëm të konsiderueshme materiale dhe jopasurore ndaj të pandehurve.

Opinioni e dënoi transferimin e çështjeve nga PSP në zyrën e prokurorisë publike pasiqë Joveski si një precedent i paparë, duke pasur parasysh se prokurorja speciale Janeva urdhëroi lëvizjen e lëndëve ndërkohë që aktualisht ishte në paraburgim dhe duhej të ishte privuar nga të gjitha kompetencat e saj.