Në shënjestër ura nga e cila varet e ardhmja e Ukrainës

Pavarësisht pretendimeve të disa zyrtarëve rusë se gjithçka është nën kontroll në zonën e Khersonit, tashmë është e qartë për të gjithë botën se kundërofensiva e Ukrainës po bën përparim të shpejtë në jug të vendit.

Ukrainasit arritën të hyjnë në këtë zonë, e cila u aneksua së fundmi nga Rusia, ndërsa forcat ruse braktisën pozicionet e tyre. Sipas disa informacioneve, rusët po shkatërrojnë ura njëra pas tjetrës, dhe njëra në veçanti ka ardhur në fokus – ura Antonovsky, nga e cila varet e gjithë situata në jug.

Ukrainasit kanë arritur deri më tani të çlirojnë Urën e Davidit, një nga vendet kyçe strategjike në rajonin e Khersonit. Kjo i detyroi forcat ruse të tërhiqen nga ajo pjesë e autoritetit. Ministria e Mbrojtjes e Ukrainës publikoi një video ku shihet Brigada e 35-të duke ngritur flamurin ukrainas në Urën e Davidit. Ky është vetëm një nga shumë lokacione nga të cilat flamuri ukrainas ka valëvitur në vend të flamurit rus gjatë javës së fundit.

Rusia, megjithatë, ende kontrollon vetë qytetin e Khersonit, por siç duket tani – vija e frontit po i afrohet qytetit çdo minutë.

Linja ruse e mbrojtjes në veri të lumit Dnieper po shembet ngadalë dhe në 48 orët e fundit rusët janë shtyrë më shumë se 40 kilometra larg vijës së mbrojtjes.

Disa informacione ende të pakonfirmuara tregojnë se ushtria ruse po shkatërron urat pas tyre, për të ndaluar përparimin e trupave ukrainase.

Në rrjetet sociale dje u shfaqën informacione se ka ndodhur një shpërthim në Kherson. Shpërthimi i supozuar ndodhi në urën Antonovsky, një urë me rëndësi kyçe për rusët dhe tashmë ishte në shënjestër të Ukraina.

Rajoni i Khersonit ishte një nga të parët që u kap nga ushtria ruse në Ukrainë tashmë në ditët e para të luftës. Në fillim të muajit korrik, trupat ruse kontrollonin rreth 95 për qind të rajonit Kherson, i cili, së bashku me rajonin e Luhanskut, është i vetmi rajon në Ukrainë që ushtria ruse arriti të pushtonte pothuajse tërësisht.

Gjithashtu, Kherson është qyteti i dytë më i madh në Ukrainë nën pushtimin rus pas Mariupolit, dhe kjo zonë ka gjithashtu një rëndësi të madhe strategjike, duke pasur parasysh se duke e marrë atë, Rusia vendosi nën kontrollin e saj pjesë të mëdha të zonave bregdetare përgjatë detit Azov dhe detit të Zi, të cilat janë edhe rrugët që përdorte Ukraina për eksportin e grurit.