Mjeku shqiptar në Singapor të Azisë

Dr. Albert Dashi, ekspert i bio-mjeksisë në Singapor të Azisë, rrëfen ekskluzivisht për gazetën “Dielli”, Organ i Federatës Panshqiptare të Amerikës VATRA, New York, shtetin e Singaporit në betejën ndaj Covid-19, masat e marra për pandeminë, procesin e vaksinimit dhe komunitetit shqiptar në Singapor të Azisë. Me Dr. Albert Dashin bisedoi gazetari i “Diellit” Sokol PAJA.
RRUGËTIMI I DR. ALBERTIT NGA PEJA NË ZVICËR DHE SINGAPOR
Unë kam lindur në Kosovë, Naglavk, Pejë në 1989. Vetëm pas lindjes time familja ime u zhvendos në Zvicër në 1994, ku kalova pjesën më të madhe të jetës time. Gjithmonë kam qenë i magjepsur nga shkenca e jetës dhe biomjekësia. I nxitur nga inovacioni dhe vullneti për të shkëlqyer në këtë fushë, unë kam vendosur të filloj një arsim të lartë. Pasi përfundova Bachelor në Universitetin e Fribourg në Zvicër në 2008 dhe diplomën master në shkencat biomjekësore në Universitetin e Bernit në Zvicër në 2014, vendosa të filloj një doktoraturë në gjenetikën molekulare. Në vitin 2015, Singapori më dha një bursë të plotë. Me këtë mundësi u bashkova me laboratorin e Profesor Roger Foo në Universitetin Kombëtar të Singaporit në departamentin e mjekësisë. Puna ime ishte përqendruar në hulumtimin e qelizave burimore. Isha në gjendje të arrija piketa të rëndësishme, përfshirë zbulimin e një molekule të re (letër VHRT) të rëndësishme në zhvillimin e zemrës njerëzore. Unë u diplomova dhe fitova diplomën e doktorit në dhjetor 2019. Tani jetoj në Singapor me gruan time Suzana Nuaj, e cila është nga Budisalc Kosova, kur prindërit e mi Tush dhe Giulia Dashi dhe motra ime Anduena Saliquni ende jetojnë në Zvicër. Singapori më ka hapur mundësi të reja për mua dhe karrierën time, të cilat në fund të fundit çojnë në krijimin e një kompanie. Emri i shoqërisë sime Sequnetial Skin (Sequentialski.com).

LËKURA E NJERIUT DHE NDËRVEPRIMI MJEDISOR

Të dy, unë dhe bashkë-themeluesi tjetër Dr. Oliver Worsley (nga MB) dhe unë kemi punuar në të njëjtin laborator në Singapor për gati 6 vjet. Gjatë viteve ne kemi ndërtuar një miqësi të madhe, por ajo që na ka bashkuar është aspirata e ndërsjellë për të sjellë shkencën te njerëzit. Ishte e rëndësishme për ne që ajo që mësuam dhe zbuluam gjatë trajnimit tonë të ishte e arritshme për botën reale, për njerëzit që kanë më shumë nevojë për të. Shumë njerëz në botë vuajnë nga shqetësimet e lëkurës dhe ata nuk e dinë pse. Përveç kësaj, metoda gjithëpërfshirëse dhe të sakta për të analizuar shëndetin e lëkurës së tyre ende nuk ekzistojnë. Vetëm pak ADN mund të na tregojë shumë rreth tyre. Me një provë të thjeshtë në shtëpi, njerëzit mund të provojnë lëkurën e tyre. Sequential Skin pastaj përdor teknologji të përparuar të sekuencave gjenetike për të kuptuar se si gjenet tuaja, mikrobioma e lëkurës tuaj dhe si ndërvepron mjedisi juaj, për t’i dhënë lëkurës tuaj karakteristikat që ajo ka.
PANDEMIA SHËNOI NJË VIT TË VËSHTIRË
Ka qenë një vit i vështirë për të gjithë dhe të gjithë jemi prekur në një mënyrë ose në tjetrën. Sequential është një kompani bioteknike kompani bioteknike në hapësirën e shëndetit. Gjatë pandemisë ne kemi ndihmuar në shpërndarjen e testeve dhe kemi ndihmuar komunitete të ndryshme. Ne kemi biseduar me ekspertët dhe kemi ndihmuar kontaktet tona në Evropë dhe më e rëndësishmja në Kosovë dhe Shqipëri. Unë do të thoja se e kemi mbajtur veten të zënë edhe pse të mbyllur. Ne jemi gjithmonë të gatshëm për të ndihmuar komunitetin tonë. Rreth pyetjes për shqiptarët në Singapor do të thoja se komuniteti i shqiptarëve në Singapor është i vogël dhe të gjithë janë të përqendruar në fusha të ndryshme dhe kanë interesa të ndryshme. Sidoqoftë, do të doja të punoja me ekspertë dhe profesionistë të tjerë shqiptarë. Unë shpresoj të arrijmë shumë njerëz në të ardhmen.
MENAXHIMI I PANDEMISË DHE VAKSINIMI NË SINGAPOR
Singapori ka pasur ulje dhe ngritje në menaxhimin e pandemisë. Rregullat e mëposhtme dhe zbatimi dixhital kanë qenë metodë shumë e suksesshme për të kontrolluar pandeminë. Jemi duke jetuar në një epokë shumë të dixhitalizuar dhe njerëzit kanë qenë të guximshëm dhe të zgjuar për të adoptuar situatën e re, përfshirë komunitetin shqiptar. Sidoqoftë ka ende komunitete që kanë vështirësi për t’u përshtatur dhe është e rëndësishme që t’i ndihmojmë dhe t’i mbështesim ata. Aktualisht, vetëm vaksinat Pfizer-BioNTech dhe Moderna COVID-19 janë autorizuar për përdorim pandemik nga Autoriteti i Shkencave të Shëndetit (HSA) në Singapor. Të dy vaksinat e ARN-së dhe kanë përmbushur kriteret e rrepta të sigurisë dhe efikasitetit të kërkuara nga HSA. Gjatë programit të vaksinimit, ne do të shqyrtojmë se cilat vaksina janë më të përshtatshme për nëngrupe të ndryshme të popullsisë në Singapor. Për momentin janë administruar më shumë se 525039 doza totale. Më shumë se 317715 kanë marrë dozën e parë dhe më shumë se 207324 kanë marrë regjimin e plotë të vaksinimit. Megjithëse vaksinimi po shkon normalisht, shumë njerëz nuk janë të vaksinuar.
NJË MESAZH PËR LEXUESIT E GAZETËS DIELLI
Pandemia e ka bërë të vështirë për të vizituar familjen dhe miqtë. Në fakt, gruaja ime dhe unë nuk kemi qenë në gjendje të shohim familjet tona për gati 2 vjet. Unë e di një pjesë nëse jo shumica e lexuesve të Dielli janë në të njëjtën situatë ose më të keqe dhe kjo mund të jetë vërtet sfiduese. Nëse nuk jeni në gjendje të ndihmoni ose mbështesni drejtpërdrejt familjen tuaj, përdorni ekspertizën tuaj dhe aftësitë tuaja për t’u afruar me komunitetin lokal. Ju do të keni mundësinë të takoni dhe të lidhni njerëz të mahnitshëm, të cilët do t’ju ndihmojnë dhe do t’ju mbështesin në këmbim. Edhe pse jemi fizikisht të ndarë, të gjithë jemi të lidhur. Ne kemi mjetet për të angazhuar komunitetin tonë, është vetëm një çështje që të shkojmë atje dhe ta bëjmë atë.