Ministria e Jashtme bullgare do të thërrasë ambasadoren e Maqedonisë së Veriut në lidhje me sulmin në Ohër

Ambasadorja e Republikës së Maqedonisë së Veriut në Bullgari do të thirret në Ministrinë e Punëve të Jashtme dhe do t’i dorëzohet notë proteste në lidhje me veprën e rëndë penale të kryer ndaj një shtetasi të Republikës së Maqedonisë së Veriut me identitet bullgar dhe sekretar i organizatës “Car Boris III” në Ohër, thuhet në njoftimin në ueb faqen e MPJ-së. Ambasadorja do të thirret të premten pasdite, thanë për BTA nga zyra e shtypit e ministrisë.

Më 19 janar shtetasi është sulmuar dhe ka pësuar lëndime të rënda trupore. Ai u shtrua në një spital, thuhet në njoftimin e Ministrisë së Jashtme.

Ministri në detyrë i Punëve të Jashtme i Bullgarisë, Nikolai Milkov, ka zhvilluar një bisedë telefonike me homologun e tij nga Republika e Maqedonisë së Veriut, Bujar Osmani, nga i cili ka marrë garanci se autoritetet vendore do të ofrojnë ndihmën e nevojshme. Shefi i përkohshëm i Konsullatës së Përgjithshme të Bullgarisë në Manastir dhe një ekip nga Ambasada Bullgare në Shkup janë në kontakt me shtetasin e lënduar dhe janë dërguar në Ohër.

Për muaj të tërë, Bullgaria ka shprehur fuqishëm pritshmërinë e saj që autoritetet në Maqedoninë e Veriut do të marrin masa të menjëhershme dhe efektive kundër përshkallëzimit serioz të krimeve të urrejtjes kundër bullgarëve në atë vend. Bullgaria nuk ka marrë ende asnjë informacion zyrtar mbi hetimin dhe administrimin e drejtësisë në lidhje me sulmet e fundit, përfshirë përdorimin e armëve të zjarrit kundër organizatës “Car Boris III” në fund të vitit 2022, thuhet në njoftimin e Ministrisë së Jashtme.

Fatkeqësisht, sulmi i 19 janarit është një shembull ilustrues i pasojave të rënda të mungesës sistematike të një reagimi dhe angazhimi adekuat nga Maqedonia e Veriut, duke përfshirë dështimin e saj për të përmbushur zotimin e saj themelor – të garantojë sigurinë e qytetarëve të saj, shtoi Ministria e Jashtme.

Bullgaria pret që autoritetet kompetente në Republikën e Maqedonisë së Veriut të ndërmarrin veprime të menjëhershme për të identifikuar, ndjekur penalisht dhe ndëshkuar autorët e krimit, duke marrë parasysh seriozitetin e aktit.

Pluralizmi, mosdiskriminimi, toleranca dhe barazia midis njerëzve janë parime universale që lidhin shoqëritë demokratike evropiane, sipas Ministrisë së Jashtme bullgare. “Ne presim që një vend që ka deklaruar dëshirën e tij për të qenë pjesë e një Unioni të bazuar në lirinë, demokracinë dhe sundimin e ligjit, të bëjë përpjekje të vazhdueshme dhe reale për të zbatuar angazhimet e tij për mbrojtjen dhe garantimin e të drejtave të njeriut. Fatkeqësisht, muajt e fundit, ne kemi qenë dëshmitarë pikërisht të prirjeve të kundërta në shoqërinë e Maqedonisë së Veriut. Ekzistenca e problemeve lidhur me të drejtat e bullgarëve në Maqedoninë e Veriut nuk mund të vazhdojë të mohohet, si nga autoritetet lokale, ashtu edhe nga partnerët ndërkombëtarë. Padyshim, kjo vetëm çon në përkeqësimin e tyre dhe është e papajtueshme me anëtarësimin në Bashkimin Evropian”, thuhet në njoftimin e Ministrisë së Jashtme.