Mariçiq-Leermann: Maqedonia duhet të ngelet e fokusuar drejt procesit të integrimit në BE, reformat janë prioritet

Zëvendëskryeministri përgjegjës për Çështjet Evropiane, Bojan Mariçiq, ka zhvilluar sot një takim me ministren për Evropën në Ministrinë e Punëve të Jashtme të Gjermanisë, Anna Leermann, ku kanë biseduar për marrëdhëniet dypalëshe mes dy vendeve, situatën politike në rajoni dhe perspektiva e tij evropiane.

“Republika Federale e Gjermanisë mbetet partneri ynë dhe mbështetës i fuqishëm i procesit të integrimit evropian. Së bashku do t’u përgjigjemi sfidave që na presin këtë dimër dhe do t’i kalojmë me një koordinim dhe bashkëpunim të mirë, tha zëvendëskryeministri Mariçiq.

Në takim, ai e falënderoi ministrin Lirman për mbështetjen e vazhdueshme, duke theksuar se vlerëson mbështetjen që më pas dhe publikisht i është dhënë për progresin e arritur nga Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria.

Ministrja Leerman konfirmoi mbështetjen gjermane për vendin për një proces të suksesshëm negociator, duke theksuar se vendi duhet të mbetet i fokusuar në rrugën evropiane duke zbatuar shpejt reformat drejt përmbushjes së objektivit strategjik të anëtarësimit në BE.

Në vazhdim të takimit, zëvendëskryeministri Mariçiq e informoi ministren Leerman se takimet shpjeguese për klasterin “Themeli” kanë përfunduar javën e kaluar dhe nesër do të fillojë shqyrtimi shpjegues për tregun e brendshëm të klasterave.

Mariçiq dhe Leerman shkëmbyen mendime edhe për marrëdhëniet dypalëshe mes dy vendeve, duke shprehur pritshmërinë që ato të thellohen në periudhën e ardhshme në formën e mbështetjes për procesin e negociatave, në fushat në të cilat është e nevojshme.

Mariçiq sot dhe nesër do të jetë për një vizitë pune në Strasburg, ku do të mbajë fjalim në takimin e 20-të të Komitetit të Përbashkët Parlamentar ndërmjet Maqedonisë së Veriut dhe BE-së, pas pikës: “Shkëmbim mendimesh me përfaqësues të Qeverisë së Republikës së Veriut. Maqedonia, Këshilli i BE-së dhe Komisioni Evropian për marrëdhëniet ndërmjet Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe BE-së”, së bashku me Ministrin e Çështjeve Evropiane të Republikës Çeke, Mikulas Bek, Mikela Matuela, ushtruese e detyrës së drejtorit për Ballkanin Perëndimor në Drejtoria e Përgjithshme për Fqinjësinë dhe Negociatat e Zgjerimit të Unionit, Elsa Fenet, shefe e Departamentit “Ballkani Perëndimor” në Shërbimin Evropian për Punë të Jashtme dhe eurodeputeti dhe raportuesi i përhershëm për Maqedoninë e Veriut në Parlamentin Evropian, Ilhan Kyqyk.