Kovaçevski-Donfrid: Maqedonia e Veriut është një partner i rëndësishëm transatlantik i Shteteve të Bashkuara

Kryeministri i Republikës së Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski, i shoqëruar nga zëvendëskryeministri për çështje evropiane, Bojan Mariçiq, u takua me Karen Donfried, Ndihmëssekretaren e Shtetit të SHBA-së për Çështje Evropiane dhe Euroaziatike dhe Gabriel Escobar, zëvendësndihmës Sekretar i Shtetit për çështje evropiane. dhe Çështjet Euroaziatike, SHBA për Çështjet Evropiane dhe Euroaziatike dhe Përfaqësuesja Speciale për Ballkanin Perëndimor dhe delegacioni amerikan, i shoqëruar nga ambasadorja e SHBA-së në vend Kate Marie Burns.

Në takim bashkërisht u theksua rëndësia e partneritetit strategjik të Maqedonisë së Veriut me Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Ndihmës Sekretari amerikan i Shtetit, Donfrid, përcolli mesazhin se Maqedonia e Veriut është një partner i rëndësishëm transatlantik i Shteteve të Bashkuara. Mbështetje e fortë dhe pa mëdyshje u shpreh nga administrata e presidentit amerikan Joe Biden për zhvillimin dhe integrimin evropian të Maqedonisë së Veriut dhe për fillimin e menjëhershëm dhe të menjëhershëm të negociatave me BE-në, si një çështje me rëndësi strategjike për stabilitetin e të gjithë Ballkanit Perëndimor. .

U theksua se vendi ynë, si vend anëtar i NATO-s dhe kandidat për në BE, funksionon sipas parimeve të vlerave demokratike dhe evropiane dhe se në sfidat që solli lufta në Ukrainë, u vendos shpejt dhe plotësisht në përputhje me NATO-n. dhe politikat e BE-së.

Me politikat efektive për mbështetjen e popullit në Ukrainë dhe në përputhje me politikën e jashtme të NATO-s dhe BE-së, Maqedonia e Veriut, siç u vlerësua, dha një tjetër argument të fortë se i përket NATO-s dhe Bashkimit Evropian.

Bashkë u tha se kjo duhet të njihet dhe vlerësohet nga BE-ja, me hapjen e negociatave për Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë, sepse zgjerimi i Bashkimit Evropian në Ballkanin Perëndimor, nga pikëpamja gjeopolitike është çështje sigurie dhe thelbësore. për stabilitetin dhe prosperitetin e të gjithë rajonit dhe të vetë Bashkimit Evropian.

Kryeministri Kovacevski falënderoi për miqësinë tradicionale, të sinqertë dhe të vazhdueshme të Shteteve të Bashkuara të Amerikës që nga pavarësia e vendit tonë e deri më sot dhe e vlerësoi atë si jashtëzakonisht të rëndësishme në të gjitha proceset e zhvillimit të vendit tonë, duke përfshirë arritjen e dy qëllimeve strategjike shtetërore, NATO-s dhe NATO-s dhe BE.

“Qeveria është e fokusuar në standardin e jetesës së qytetarëve dhe në tejkalimin e pasojave të krizës globale energjetike, ekonomike dhe ushtarake dhe ne do të vazhdojmë të avokojmë për zgjidhje të të gjitha çështjeve të hapura ekskluzivisht duke respektuar vlerat evropiane dhe duke u bazuar në respektin reciprok. dhe qasje dinjitoze në bisedime”, tha kryeministri Kovaçevski.

Në takim u diskutuan disa çështje aktuale, si rëndësia e nismës Ballkani i Hapur, që nxit bashkëpunimin rajonal.